30 ağustos zafer bayramı

independence
birinci dunya savasi sonunda imzalanan mondros mutarekesi ve sevr antlasmasiyla yurdumuz tamamen elimizden aliniyor, vatanimizda hur olarak yasama hakkimiza son veriliyordu. yuzyillardir uzerinde bagimsiz olarak yasadigimiz bu topraklar dusmanlara veriliyor, bizim de bunu kabul etmemiz isteniyordu.
turk milletinin bu durumu kabul etmesi elbette mumkun degildi. 19 mayis 1919’da ataturk’un samsun’a cikmasiyla, lideriyle kucaklasan anadolu, ataturk’un onderliginde kurtulus savasi’ni baslatti. amasya genelgesi’nin yayinlanmasinin ardindan erzurum ve sivas kongreleri yapildi. daha sonra 27 aralik 1919’da ankara’ya gelen ataturk, 23 nisan 1920’de tbmm’yi kurdu. boy-lece hem memleketin yonetimi halkin iradesine verilmis oluyordu. hem de kurtulus savasi’nin merkezi ankara oluyordu.
tbmm meclisi yaptigi gorusmelerde yurdun durumunu ve kurtulus carelerini aradi. "misak-i millî sinirlari icinde vatanin bir butun oldugu ve parcalanamayacagi gorusu"nden hareketle, dusmanla mucadele karari alindi. olusturulan duzenli ordularla savasa girildi. ilk basari, dogu’da ermeni cetelerine karsi kazanildi. daha sonra, bati cephesinde, yunanlilarla, i. inonu ve ii. inonu savaslari yapildi. bu savaslarin kazanilmasiyla yunanlilar’a buyuk bir darbe indirilmis oldu. bunun uzerine yunan ordusu yeniden saldiriya gecti. saldiri uzerine mustafa kemal, or-dularina: "hatti mudafaa yoktur sathi mudafaa vardir. bu satih, butun vatandir. vatanin her karis topragi vatandasin kaniyla islanmadikca terk olunamaz." emrini verdi.
turk askeri, buyuk bir azim ve fedakârlikla bu karara uydu. 23 agustos ve 12 eylul 1921 tarihleri arasinda yapilan sakarya meydan muharebesiyle, turk milleti 1699 karlofca antlasmasindan beri ilk defa toprak kazanmaya basliyordu. sakarya savasi, turk milletinin savunma durumundan taarruz durumuna gectigi onemli bir savas olarak da tarihe gecti. bu zafer sonunda, tbmm tarafindan, mustafa kemal’e "gazi" unvani ve "maresal" rutbesi verildi.
turk tarihinin donum noktalarindan biri olan sakarya savasi’ndan sonra, buyuk bir taarruzla dusmani tamamen yok etme karari alindi.
1922 yili agustosuna kadar, hazirliklar tamamlandi. guneydeki turk birlikle-ri, buyuk bir gizlilik icinde bati cephesine kaydmld". istanbul’daki cephane depolarindan silah ve cephane kacirildi. itilaf devletleri tarafindan tahrip edilerek kullanilmaz hâle getirilen toplar onarildi. yeni silâhlar satin alindi. ordumuza taarruz egitimi yaptirildi. bu hazirliklardan sonra, gazi mustafa kemal’in baskomutan-ligini yaptigi ordumuz, 26 agustos 1922’de dusmana saldirdi. bir saat icinde dusman mevzileri ele gecirildi. 30 agustos’ta dusman cember icine alindi. sag kalanlar esir alindi. esirler arasinda yunan baskomutani trikopis’te vardi.
bu savas, ataturk’un baskomutanliginda yapildigi icin baskomutanlik
meydan muharebesi olarak adlandirildi.
buyuk tarruzun basariyla sonuclanmasindan sonra dusman, izmir’e kadar takip edildi. 9 eylul 1922’de izmir’in kurtarilmasiyla yurdumuz dusmandan temizlenmis oldu. hain dusmanin, haksizca ve alcakca isgaline "dur" diyen ve kanimizin son damlasini akitmadan yurdumuzu birakmayacagimizi dunyaya ispatlayan bu buyuk zaferi her yil, 30 agustos gunu, bayram yaparak kutluyoruz.

http://www.meb.gov.tr/belirligunler/30agustos/
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol