edvard grieg

xerxes
1843’de doğmuş, 1907’de ölmüş norveçli besteci. piyano konusunda uzman bir besteciydi. opera tarzı müzikten uzak durmuş, konser müziğine gönül vererek duygularını yansıtmaya çalışmıştır. "kuzeyin chopin’i" olarak ün salmıştır.

eserlerinden bazıları: çeşitli piyano parçaları, piyano, keman ve viyolensel için sonatlar, lirik parçalar, 1 piyano konçertosu, lied’ler, norveç dansları, peer gynt-suite no. 1 ve 2, aus holberg zeit suite, senfonik dans parçaları, yaylı çalgılar kuarteti, norveç halk şarkıları.
seeyouindisneyland
norveçli besteci edward grieg, yaşadığı dönemde oldukça güçlü olan milliyetçi akımın etkisinde, eserlerinde yerel kaynaklardan yararlanmayı esas edinse de, özgün yaratıcılığı sayesinde sınırları aşabilmiştir. asıl soyadı hagerup’tur; ancak besteci iskoç dedesinin soyadını kullanmayı tercih etmiştir.

ilk müzik eğitimini annesinden almış, kemancı ole bull’un tavsiyesi üzereine leipzig konservatuarı’na kabul edilmiştir. burada kendisini her şeyden soyutlayarak inanılmaz bir yoğunlukta çalışmış, ancak bedeni bu tempoya dayanamayınca, ağır bir hastalık geçirmiştir. 1865-1866 yıllarını roma’da geçiren grieg, sonbaharda (in autumn) adlı uvertürü yazmıştır.

grieg, 1867’de kuzeni soprano nina hagerup’la evlendi. eşi, bestecinin ilham kayağı olmuş, yaratıcılığını artırmış, aynı zamanda eserlerinin yorumculuğunu yapmıştır. besteleri lizst’in övgüsünü kazanmıştır. 1870’de lizst’de grieg’in piyano konçertosunu çaldı. bu olay grieg’in ününün daha da artmasını sağladı. norveç hükümeti, grieg’in daha rahat çalışmasını sağlamak amacıyla, ona yaşam boyu maaş bağladığını açıkladı. peer gynt adlı eserinin prömiyeri 1876 yılında yapıldığında grieg ülkesinin sembolü haline gelmişti. ingiltere’de de çok sevilen besteci, bu ülkeye giderek birçok resital verdi. 1894’te cambridge’ten, 1906’da oxford’dan müzik doktorası aldı.

grieg opera ve senfoni gibi formlarlarda eser vermekten kaçınmıştır. 1864’ yazdığı senfoninin konser salonlarında çalınmasını yasaklamıştır; ancak öldükten sonra bestecinin isteği pek dikkate alınmamıştır. yapıtları şiirsel bir duygusallık taşır. şarkılarında hakim olan duygu ise tutkudur

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol