eko teks

urban f
bugün avrupa’da bir çok özel çevre etiketi kullanılmaktadır. tekstil alanında en yaygın kullanılan etiket ise "eko-teks 100" dür.

1994 yılında, avusturya tekstil araştırma enstitüsü (öti) ile honenstein araştırma enstitüsü (fih), "international association for research and testing in the field of textile ecology" (kısaca eko-tex) adı altında birleşmiş ve "eko-teks standart 100" olarak adlandırılan tekstil etiketi oluşturulmuştur. sözkonusu etiket, tüketiciye ürünün insan sağlığına ve çevreye zarar vermediği bilgisini vermektedir. bu etiket sadece tekstil ürünleriyle ilgilidir ve tekstil üretim sürecinin çevreyle ilgili yönünü ele almaz. eko-teks 100 standardı, tekstilde eko-teks işaretinin kullanım yetkisinin verilmesine ilişkin genel koşulları belirlemektedir. eko-teks 100 standardı genel koşulları belirlemesine rağmen, eko-teks standartları belli madde veya ürün gruplarının yanısıra, test metodları için de belli koşullar sağlamaktadırlar. standart 101 ve sonrası aşağıdaki ürün gruplarını dikkate almaktadır;

100 genel koşullar
101 bebek kıyafetleri için kumaşlar dışındaki tekstil kumaşları
102 bebek kumaşlarında kullanılar dışındaki aksesuarlar
103 bebek kıyafetleri dışındaki kıyafetler
104 bebek kıyafetleri için kumaşlar
105 bebek kumaşları için aksesuarlar
106 bebek kıyafetleri
107 döşeme örtülerinde kullanılan tekstil
108 duvar kaplamalarında kullanılan tekstil
109 mobilya kumaşları ve perdeler
110 döşemelik kumaşlar
111 battaniyeler ve yastıklar
112 yatak kumaşı, yatak takımı
113 minderler
114 evde kullanılan tekstil
115 elyaf, iplik
116 test metodları

bu standartlarda zararlı maddelerin sınır değerleri ve koşulları çok sıkı bir şekilde belirlenmiştir. inceleme kriteri ve sınır değerleri tekstil ürününün kullanım amacına bağlıdır. örneğin, bebek kumaşlarındaki inceleme kriteri ve sınır değerleri döşeme örtüleri veya perdelere göre çok daha sıkı hazırlanmıştır.

kontrol ve analizler hohenstein araştırma enstitüsü ve birliğe dahil enstitülerce yapılır ve 1 yıl geçerli olmak üzere etiketi kullanım hakkı verilir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol