seçim öncesi istifa eden bakanlar

firambogaz
yürürlükte olan 1982 anayasası gereği, seçim kararı alındıktan sonra 5 gün içinde adalet, ulaştırma ve içişleri bakanlarının görevlerinden ayrılması zorunludur.

yüzlerce kişiye, 2 veya 3 ay süre ile bakanlığa bakmak suretiyle ömür boyu emekli bakan unvanını kazandıran ve dünyanın hiç bir başka ülkesinde olmayan böyle bir uygulama, ismet inönü dönemine dayanmaktadır.

detaylı bilgi için ;http://www.haber7.com/haber.php?haber_id=239586

yıl 1959. türkiye’deki mevcut gelişmelere benzer bir siyasi ortam var. chp bugün olduğu gibi ’iktidarın rejimi tehlikeye soktuğu’ iddiasında. chp lideri ismet inönü, her fırsatta adnan menderes liderliğindeki demokrat parti (dp) iktidarının ülkeyi krize soktuğunu savunuyor, üniversite hocaları da öğrencileriyle birlikte iktidar aleyhine yürüyüşler yapıyor. inönü, bir miting için ankara’dan kayseri’ye giderken bindiği tren kayseri yakınlarındaki himmetdede istasyonu’nda bilinmeyen bir nedenle durur. yaklaşık üç saatlik rötarın ardından hareket eden tren, 27 mayıs 1960 darbesinin de önemli gerekçelerinden biri olarak sayılır. darbeyle birlikte yönetimi ele geçiren türk silahlı kuvvetleri, 1961’de hazırlanan anayasa’ya ismet paşa’ya yapılan bu girişime karşı ilginç bir hüküm koyar. trenin durmasından dönemin ulaştırma bakanı sorumlu tutulduğu için bu görevde bulunan kişinin seçimlere üç ay kala görevlerini bırakmasına ilişkin bir madde hazırlanır. daha sonra maddeye içişleri ve adalet bakanları da eklenir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol