ekonomik kriz

independence
ki$inin yahut toplumun maddi olarak oldukca zor durumda olmalari.bunun ba$langici devletin hazinesinde meydana gelen catlaklar, hortumlamalar ve bilincsiz faizli borc almalar yatmaktadir.di$ borclari ve ic borclari odeyemeyen hukumet borcu borcla kapatmak yoluna gider ve yeniden faizle ic / di$ borc arayi$ina ba$lar.hazinedeki aciklarin kapatilmasi icin yeni vergiler getirilir, binbir ce$it $eye zamlar yagdirilir ve sonuc insanlarin gecimlerini surdurebilemeleri icin gerekli olan minimum para miktarinin daha da azalmasidir.boylelikle ekonomik kriz olu$uverir..ekonomik krize girmenin kolayligina ters orantili olarak cikmak da bir o kadare zordur..turk insani bunu defalarca ya$ami$ ve artik bunyesinde ali$kanlik haline gelmi$tir ne yazik ki.
yirtik rahibe
kriz 3 kez olur.ondan sonrasi olumdur zira. bizim ulkemizde gerceklesenler kriz degil, sacmaliklar silsilesi olarak adlandirilabilen, isini bilmez cavuslarin yonettigi ve uydurdugu ekonomi politikalarinin aslinda politika olmayisi sonucu meydana gelen agir sakarliklardir. etkisi uzun yillar gecmeyecek, pembe tablolar cizilmesine ragmen kusaklarin canini yakacaktir.
igor
mart ayinin son ceyreginde beklenen, dolarin 1.40-1.50 seviyelerine, faizin 19-20 lere cikacagi ve ayrica borsanin 35.000 seviyelerine inecegi soylenen krizdir. ekonomi bakani, arap ulkelerinden sicak parayi turkiye ye sokamamasi durumunda (aylik 3 milyar dolar) yukarida bahsedilen tablo cok daha vahim bir hal alacaktir.

independence
bu kelimeler genelde yurt icindeki ekonomik calkantilari betimler. anca bu sefer oyle degil. bu seferki bamba$ka, bu seferki dunya genelinde, bu seferki belamizi verecek turden.

her $ey amerika ile ba$ladi. mortgage isimli ev kredileri, kredileri alip odeyemeyenler, kredileri veren bankalarin afallamasi, olaylarin geli$mesi, dunyanin en dev finans kurulu$larinin birer birer cehennemin dibini boylamasi derken amerikada ki kapitalizmin inanilmaz buyuk hasarlar almasi.

bu seferki ekonomik kriz bir kac turk bankasinin hortumlanmasina benzemiyor. bu sefer amerika cokuyor ve amerika ile birlikte tum dunya ekonomisi. amerika’da dunya devi finans kurulu$larinin birer birer batmasi ve daha once el konulan bankalar dunya ekonomisinin bir nevi sonunu hazirladi. malum dunya ekonomisi newyork borsasi ile acilir newyork borsasi ile kapanir. bush hap$irir dunya ekonomisi sallanir. bu hep boyle olmu$tur. ama bu sefer bush hap$irmasi, uzerinize afiyet resmen sicti.

(bkz: amerika sicinca biz de sicmi$ sayildik)

kanimca durum bugune kadar olanlarla sinirli kalmayacak. bizi asil 2009 da buyuk bir supriz bekliyor olacak. amerika her gece gun biraz daha sallanacak, amerika sallandikca irili ufakli sektorlerin pek cogu batacak, uretici firmalar yatirimlarini kesecek ve boylelikle i$sizlik ba$gosterecek. i$sizligin ba$gostermesi ile birlikte para degerlenecek ve bu yuzden de diger ulkelere amerikan i$ adamlari tarafindan yapilan yatirimlar kesilerek sicak para aki$i durdurulacak.

hop geldik $imdi diger ulkelere. gerci yemi$im diger ulkeleri. benim ulkem lazim bana.

yabanci yatirimci(amerikali) sicak parasini elinde tutmak isteyecek ve bu yuzden turkiye’ye sicak para aki$i kesilecek. e bu sefer turk parasi degerini kaybedecek, dolar kar$isinda aciz duruma du$ecek. zamlar birbirini izleyecek vs.

ama bir yandan da $unu du$unmek lazim. turk insani bu konularda fazlasi ile bagi$iklik kazanmi$ durumda. hayatimizin cok buyuk bir bolumunu ekonomik krizlerle gecirdigimiz icin, bu gibi durumlarda on planda neleri yapmamiz gerektigini zaten biliyoruz. daha cok yakin bir zamana kadar enflasyonumuz cift haneli rakamlardaydi, biliriz biz ekonomik kriz nedir, ekonomik krizlerde neler yapilmasi gerekir. belki de bu krizi en saglam atlatacak ulke de turkiye olacaktir.

bir de cin;

cin elindeki amerikan $irketleri hisseleri sayesinde bu krizden super kârli bir $ekilde cikabilir.

bir de rusya;

dogal kaynaklari ve ba$ka ulkelere bagimli olmamasi sebebi ile bu krizi en rahat atlatacak ulkelerin ba$inda gelecektir. kizlari da cok guzel hem. oraya gitmek lazim, en azindan kriz atlatilana kadar.
independence
$u siralar amerikayi kasip kavuran kriz $ekli. amerikadan ba$lar tum dunyaya yayilir. kokusunu turkiye’de $imdiden almak mumkun. boku yedik lami cimi yok.
bb
devlet bir gün, geniş ve boş bir araziye geceleri göz kulak olacak bir bekçi işe almaya karar verir. bir süre sonra düşünülür ;
’’peki talimatlar olmadan bekçi işini nasıl yapacak’’ bir planlama birimi kurulur ve planlamayı yapmak üzere iki kişi işe alınır.
bir süre sonra ’’işleri yapıp yapmadıklarını nasıl kontrol edeceğiz’’ diye düşünülerek iki denetmen işe alınır, biri denetim yapar diğeri raporları yazar .
bir süre sonra ’’ bunların maaşları hesaplanıp nasıl ödenecek ’’ diye tartışılır ve bir muhasebeci şefi, bir katip, bir de istatikçi işe alınır.
bir süre sonra ; ’’peki bunlardan kim sorumlu olacak.’’ diye düşünülür ve bir müdür ve iki de müdür yardımcısı işe alınır.

bir süre sonra, ülkede ekonomik kriz çıkar ve bütçedeki masrafları kısmak için bekçi işten çıkartılır...

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol