noel

ilean
hristiyanlarin hz. isa’nin dogum gunu dolayisiyla kutladiklari bayram; bu bayramin kutlandigi zaman suresi; miladi yili ocak ayinin birinci gununun gecesi; milad; hz. isa’nin dogumu kabul edilen gun. bu gunu esas alan takvime ise milâdi takvim denir.

hristiyan inancina gore evrenin nuru olan hz. isa’nin dogum gununu 25 aralikta kutlamanin, papalarin kis gundonumu torenlerine bagli bulunanlari bundan vazgecirmek amacina yonelik oldugu soylenir. 25 aralik hristiyan kiliselerinin hepsi tarafindan hz. isa’nin dogum gunu torenleri olarak kutlanir. katolik (latin) kilisesi 25 aralik, ortodoks kiliseleri ise iv. yuzyildan itibaren bu tarihi benimsemislerdir. katolik kilisesi bu gunu, birincisi gece yarisi; ikincisi gunes dogarken; ucuncusu ise sabah olmak uzere uc missa (ayin) tertipleyerek kutlar.

noel, genel kanâate gore bati’da 354 m. yillarinda kutlaniliyordu. buna karsilik hz. isa’nin dogumunu 6 ocak’ta kutlayan dogu hristiyanlari ise, ioonnes khrysostomos ve gregorios adli azizlerin etkisiyle noel kutlama tarihlerini batiya ayak uydurarak 25 aralik gunu olarak degistirmislerdir.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol