siyasi partiler türkiye'ye faydalı mı zararlı mı

selimpusat
hüseyin nihal atsız'ın bir sözüyle başlamak istiyorum yazıma. "partilerde ülkü yoktur iktidara geçmek veya orada kalmak için en aşırı tavizlerden çekinmezler"baktığımız zaman gerçekten öyle. benim diyen partiler bu gaflette bulunmuyor mu? içlerindeki insanların çoğu ülke çıkarlarından çok şahsi menfaatlerini düşünüyor. taban kesimde ise çoğunlukta olmasa da muhalefet partilerinde şurdan burdan iş bulurum ya da kişisel ego düşüncesi hakim. zaten biz de seçimlerde oy kullanırken oyu atacağımız partiyi kötünün iyisi diye seçiyoruz. işte en kötü yanı bu. kötünün iyisini seçmek. resmen öğrenilmiş çaresizliği yaşıyoruz. eleştiremiyoruz çünkü eleştirsek bizi duyan yok. duyan var aslında ama bizi tınlayan yok. bunlar bizi tınlamıyorlar canları ne isterse onu yapıyorlar gerek iktidar partisi gerek muhalefet partisi. peki şimdi biz insan değil miyiz? ya da onlar bizlerden daha mı çok insan? değil be işte değil. onlarda selim pusat gibi profesyonel öğrenci gibi independence gibi hmmtmmcnm gibi big coder gibi müsait bir adam gibi insanlar işte.
kendi paramla rezil olmak diye bir deyim var işte biz millet olarak kendi oyumuzla rezil oluyoruz. faydaları elbette vardır fakat sanki zararları daha çok gibi. sanki bizleri oyalıyorlar şimdilik her şeyi toz pembe göstermeye çalışıyorlar da bir yerde patlatacağız gibi hissediyorum. yazımı yine hüseyin nihal atsız'ın bir sözüyle bitirmek istiyorum."demokrasinin en büyük kusuru ise isditad,kalite ve zeka yerine kalabalığı koymasıdır. "
selim pusat sözlük:
istidat:yetenek.
independence
demokrasilerin olmazsa olmazini sorgulamak cok anlamli degil.

ismi siyasi parti olsun, isterse baska bir sifat olsun cok onemli degil. onemli olan bu partilerin milletin kendilerini yonetmek adina sectigi insanlari barindirmasi ve bu insanlarin toplaminin da meclisi, yani ulkenin idare mekanizmasini olusturmalari. bu idare mekanizmasi ki demokrasinin, dolayisi ile halkin kendi kendini idare edecek bireyleri secmesinin temelidir. olmazsa olmaz.

siyasi partiler turkiye'ye faydali mi yoksa zararli mi dusuncesine gelecek olursak;

en basit ornekle dogada o kadar cok hayvan vardir ki insana zerre faydasi yokmus gibi gozukur. oysa dogal sirkulasyon icerisinde onlarin yokluugu muhtemelen insan irkinin da sonunu getirebilir. siyasi partilere de bu gozle bakmak lazim belki de. pek cogumuz genelde hicbirini sevmeyiz ancak el mahkum birilerini tercih ederiz. aksi durumda bye bye demokrasi, merhaba diktatoriya.

sevsek de sevmesek de demokrasinin carki olan bu elementlerin kiymetini bilmek gerek.
uptofate
"hayır siyasi partiler gitsin, gitsin de yerine kemal kılıçdaroğlu mu gelsin ?" dedirten başlık.

edit : öncelikle, aranızda hala ironiden anlamayan arkadaşlar var.

devamında; tutumum için özür dilerim de, konu fazla basit değil mi ? siyasi partiler eleştiriliyor. hangi açıdan eleştiriliyor peki ? işte ordaki adam kendini düşünüyor, para atıyor cebine rererö. peki her eleştiride olduğu gibi, olması gereken çizgiye dair bir yorum var mı ? yok. kaçamak bir yorumcuk var. demokrasinin sorunu da bu muhabbeti...

siyasi partiler kötü. tamam. siyasi partiler olmasa siyasiler ( siyasetçiler ) rant peşinde olmayacak mı ? siyasetçiler cebe para atmak için uğraşmayacak mı ? yani siyasi partiler türkiye'ye zararlı, şöyle bir sistem getirilebilir tadında bir diyalog ise o sistemi konuşmak gerekmez mi ?

çünkü bu oy verenlerin yetenek seviyesi, zeka seviyesi gibi faktörler sebebiyle demokrasi dün çekimez bir hale gelmedi. hafızam beni yamultmuyorsa milattan önce 4. yüzyılda eski yunanistanda yapılıyordu. tabi herkes oy veremiyordu ama o şehir devletinde doğmuş, özgür ve yetişkin erkekler oy veriyordu. o zamanlarda yok muydu böyle bir problem ?

yani demem odur ki, 25 asırlık bir tarihi var bu konunun. ve sanıyorum ortalama bir insan ömründe on kere düşünür bu konuyu.

ha derseniz ki, siyasi partiler türkiye'ye zarar veriyor. söküp atın. ee ? siyasiler de rant peşinde, derhal atın bunlar. ee ? padişah'a bırakalım o zaman. çünkü benim bildiğim kadarıyla ülke adamın olunca adam rant peşinde koşmaz.

demokrasinin dikenidir bu. yine özür diliyorum, ciddi olamadım bu konuda ama sağlık olsun. ironi'den anlamayan nesil çok ayıp eder bu arada, yine değindik birkaç noktaya.
scalet
siyasi partiler, birbirlerinin takipcileridir. faydadan cok zarar verir. bunun en basit ornegi milletvekili olayimda biraz da ben cukkayi doldurayim mantigidir. bu mantik silinmedikce siyasi partiler asla fayda etmez.
xyzwq
1-siyasal demokrasi, 2-hukuk( roma temelli çağdaş hukuk),3- insan hakları ve nihayet 4-asli işlevi gayri safi milli hasıla'dan alınacak payın tayini için sosyal sınıf ve tabakalar tarafından verilen karşılıklı legal mücadele demek olan siyaset, kavramları içselleştirilmemiş ise gündeme gelebilecek tartışma.

siyasi parti ile ideoloji örgütü arasındaki temel farkın bilinmediği, anlamını yitirdiği faşizm veya öncesi koşullarında bizzat rezil küçük burjuva aydınları tarafından devlete biat kaynaklı olarak gündeme getirilir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol