1882 yılında istanbulda doğdu. babası ismail fazıl paşanın gönülsüzlüğüne rağmen, girdiği harp okulunda mustafa kemal ile aynı sınıfa düşmesi bir bakıma gelecekteki kaderini çizmiş oldu.
cebesoyun beyrutta başlayan kıta hizmetleri, 1908deki roma askeri ateşeliği dışında, çok hareketli geçti. trablusta savaş başlar başlamaz (1911) oraya ilk gidenler arasındaydı. balkan savaşı sırasında karadağda, yanya kalesinde, pista ve pisani muharebelerinde, 1. dünya savaşının başında tümen komutanı olarak katıldığı kanal hareketinde, büyük başarılar gösterdi. istanbul hükümetinin içişleri bakanı, mustafa kemalin görevsizliğini bir genelgeyle açıklayınca ali fuat paşada kendi bölgesindeki valilere ve mutasarrıflara kendisinden gelecek emirlere göre hareket edilmesini bildirdi (1919). ayrıca, her tarafta müdafaa-i hukuk ve reddi ilhak cemiyetlerinin kurulacağını ilgililere hatırlattı. bu çabaları takdirle karşılandığı için, sivas kongresi sonrasında cebesoy, umum kuvayı milliye komutanı olarak görevlendirildi.
kendisini çekemeyenlerce çerkez ethem taraftarlığıyla suçlandı. doğru olmadığı sonradan belgelerle ortaya konan bu suçlama üzerine, ayaklanmaların bastırılmasından sonra, ankaraya çağrılarak moskova büyükelçiliğine atandı. mustafa kemalin talimatını yerine getirmekle yükümlü olduğu bu zor görevi başarıyla yürüttü ve 10 mayıs 1921de ankaraya dönerek mecliste siyasi çalışmalarına başladı. müdafaa-i hukuk cemiyeti başkanlığını yaptı. 1925te terakkiperver cumhuriyet fırkasının kurucuları arasında yer aldı. ertesi yıl (1926) izmir suikasti dolayısıyla ali fuat paşa da tutuklandı, yargılandı ve beraat etti.
cebesoyun ikinci dönem siyasi hayatı inönünün cumhurbaşkanlığı yıllarında başladı. milletvekili olarak tekrar meclise girdikten sonra bayındırlık bakanlığı (1939-1943) ve bir ara tbmm başkanlığı da (1947-1950) yaptı. 1968 yılında öldü.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?