celal güzelses

mitili
esas adı mehmet celalettin olan ozan. babası derviş hasan’ın vefatı ile annesi latife hanım tarafından mahalle mektebine verilmiştir. okula giderken müezzinlik yapmıştır. 1931 yılında karındaş mahmut’un şivesini taklit ederek doldurduğu plak büyük tepki almıştır. bir tesadüf sonucu tanıştığı atatürk, ona "şark bülbülü" ünvanını vermiştir. 1934 yılında soyadı kanunun kabulu ile soyadını sesinin güzel oluşundan almıştır.

22 haziran 1943 tarihinde bir kaç arkadaşı ile birlikte diyarbakır halk musiki cemiyetini kurmuştur. 1950’de cemiyete yapılan resmi ödenekler ve belediye yardımlarının kesilmesi üzerine cemiyetten ayrılmıştır. 1956’dan vefatına kadar(1 şubat 1959) ulu cami baş müezzinliğini yapmıştır. naaşı ulu camii`den eller üzerinde ilahi ve tekbirlerle şeyhi zeki efendi`nin metfun bulunduğu kabrinin alt kısmına vasiyeti üzerine defnedilmiştir.

celal güzelses`den yaklaşık olarak 46 türkü derlenmiştir. derlenen bazı türküler:
ağlama yar ağlama, bülbülün kanadı sarı, dağlar dağımdır benim, esmerin ağı gerek, mardin kapı şen olur, nare esvap yıkıyor, vallahi o yardir...

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol