mapuce

angelus
orta ve güney şili’nin ve güney arjantin’in gerçek kızılderili sakinleridir. ispanyolcada araucanos (araukanyalı) olarak da bilinirler. yaygın inancın aksine, quechua dilindeki arauco (isyan) kelimesi araucano kelimesinin kökeni değildir, daha çok balçıklı su anlamına gelen arauco kelimesinden türemiştir.

mapuçelerin ekonomileri tarım üzerine kuruludur. toplumsal yapıları "lonko" veya şefin yönetimindeki geniş ailelerden oluşmuştur. bununla beraber savaş zamanlarında daha büyük gruplar halinde toplanırlar ve aralarından lider olarak "toqui" (’balta-taşıyıcı’) seçerler.

mapuçeler toplumsal, dini, ekonomik yapı ve dilsel miras açısından ortak geçmişi olan farklı gruplardan oluşmuşlardır. etkileri aconcagua nehri ve arjantin pampasına kadar genişlemiştir. bu farklı gruplardan şili’nin orta vadilerinde yaşayan picunçeler, önce inka imparatorluğu daha sonrada ispanyollarla birleşmişlerdir. itata ve toltén nehirleri arasındaki vadilerde yaşayan mapuçeler. ve diğer huillicheler, lafkencheler ve pehuencheler. kuzeydeki aonikenkler, ferdinand magellan tarafından patagonlar olarak adlandırılmışlardır, mapuçe grupları ile ilişki kurmuş pampa bölgesinden bir etnik gruptur. mapuçelerin dillerini ve bazı kültürlerini benimseyen aonikenkler tehuelchelerdendir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol