organiniz ahirette size geri donecek

urban f
diyanet işleri başkanlığının organ bağışını destekleyen fetvasıdır ,hurriyet .com.tr den aktarıyorum:
organ bağışına dini nedenlerden dolayı uzak duranlar için fetva yayınlayan diyanet "organlarınız ahirette size geri döner" dedi. diyanet fetvasında şartların uygun olması halinde canlıdan canlıya organ nakline de izin verildi.

diyanet işleri başkanlığı (dib), organ bağışına yönelik dini direnci ortadan kaldırmak amacıyla yeni bir fetva yayınladı. din işleri yüksek kurulu üyesi doç. dr. ismail karagöz tarafından hazırlanan ve bağışla ilgili tüm dini şüpheleri ortadan kaldırmaya yönelik fetvada, ahirette insanların bedenen ve ruhen dirileceği inancı nedeniyle organlarından ayrılmak istemeyenlere "endişeye gerek yok, organ sizin organınız. ahirette size geri döner" denildi.

kullanan sorumlu

karagöz, organ bağışında dindar-günahkár ayrımı yapılmasının da mümkün olmayacağını belirterek, "müslüman veya dindar olmayana organ vermenin, onun günah işlemesine yardımcı olmak veya ömrünü uzatmak olarak değerlendirmek islam ile bağdaşmaz" dedi. fetvada, "kendisine başkasının organı nakledilen kimsenin günah işlemesi halinde sorumluluk kime ait olacak? organın ilk sahibine mi yoksa organ nakledilene mi?" sorusuna ise "sorumlulukta asıl olan iradedir. dolayısıyla sorumlusu da o organları kullanan şahıstır" cevabı verildi.

canlidan nakil

bugüne kadar "canlıdan canlıya organ nakli" konusunda ise herhangi bir adım atmayan diyanet işleri başkanlığı, bu konuyu da "fıkıh prensipleri" açısından tartışmaya açtı. yayınlanan fetvada, "vericiyi riske sokmadığı ve sağlığını veya görünümünü bozmadığı taktirde; tıbbi verileri esas almak şartıyla organ nakline olumlu bakmanın, islami prensipler ve dini hükümler amaçlarıyla daha uyumlu bir tavır olduğu söylenebilir" değerlendirmesi yapıldı.
scapegoat
ilk okundugunda direkt olarak cinsel cagri$imlara neden olan ba$liktir kendisi. $ zina ile alakali oldugunu du$undurmu$tur bir an icin.
instrument
organ bağışı ihtiyacı olan insanlar için son derece iyi bir şeydir. hayat kurtarıcıdır. yalnız bunu insanlara anlatmanın daha güzel bir yolu olabilrdi. ne bileyim vicdan muhasebesi yapmaları sağlanabilirdi. organ size geri dönecek diye bir saçmalık nedir? her yeni çıkan kendine göre yorumlamasın dini. kuran da var mı böyle birşey? gökten indiği zaman organ bağışı mı vardı?

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol