jan dodonna

angelus
becerikli bir taktik ustası ve doğal bir lider olan dodonna, yavin asi üssünün komutanıydı.

eski cumhuriyet döneminde yıldız destroyeri komutanlığı yapmıştı. ölüm yıldızı, yavin 4’e varmak üzereyken, dodonna r2-d2’nin getirmiş olduğu ölüm yıldızı planlarını çözerek yavin savaşı’nın kilit ismi oldu. asi pilotlara brifing verdi ve saldırıyı yavin’den büyük başarı ile yürüttü. ölüm yıldızı yok edildikten sonra genç kahramanların ödüllendirilmelerini sağladı.

ölüm yıldızı’nın yok edilmesinin ardından imparatorluk, yavin 4’ü abluka altına alıp süper yıldız destroyeri executor’un bitirilmesini beklemeye başladı. yapım tamamlanınca vader, gemiyi asi güçlerini yok etmek için kullandı. planları vrad’ın intihar saldırısı ile bozuldu. bu olay sonucunda umudu kırıldı ve yavin üssünü yok etmek için emir verdi. bu arada bir kaç tie fighter’ı yok edip kaçanlara zaman tanımayı amaçlıyordu. patlamada öldüğü sanıldı, fakat gerçekte imparatorluk güçleri tarafından esir alınmıştı.

esir alınınca lusankya’ya gönderildi. imparatorluk görevlileri onu bir ajana dönüştürmekte başarısız oldular. dodonna, lusankya’da bir kaç yıl geçirdi, bu sürede ysanne isard tarafından yeri değiştirilinceye kadar oradaki tutukluların lideri oldu. rogue squadron kurtulan lusankya tutuklularını bulunca dodonna, özgürlüğüne kavuştu.

kurtulduktan sonra dodonna, yeni cumhuriyet konseyinde yer aldı. ayrıca kendisi, vanden willard, pashna starkiller ve eski arkadaşı adar tallon gibi deneyimlilerden oluşan bir danışman kurulunu toparladı. kendilerine "gri kadro" adını verdiler ve yeni cumhuriyet’e, palpatine’in klonu yönetiminde geri gelen imparatorluk tehdidine karşı yardımda bulundular.

klon imparator’un yenilgisinden sonra dodonna, iç kabine’nin yüksek yönetiminde "yetkili danışman" olma teklifi aldı ve bu görevde iken coruscant’ın yabani insanlarını topluma kazandırma konusunda çalışmalar yaptı. kısa bir süre sonra da emekliliğe ayrılıp yeni alderaan’a yerleşti. yuuzhan vong savaşı başlamadan önce hayata gözlerini yumdu.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol