lando calrissian

angelus
kumarbaz ve alçak. bunlar, han solo’nun arkadaşı lando calrissian’ı tanımlamak için kullandığı kelimelerdir. tanımlama doğru olmakla birlikte, bu lando’nun sadece görünen yüzüdür.

calrissian, sıklıkla galaksideki avcılar, tüccarlar, kanun dışı gangsterlerle bir arada bulunmasına rağmen, yine de en pahalı ve en son moda giysiler giyer. bazılarına göre biraz abartılı da olsa, lando stil ve klas’a sahiptir. sofistike zevkleri vardır ve çevresinde herşeyin mükemmel kalitede olmasını ister.

han ve lando, uzun bir ortak geçmişe sahip oldukları halde, bu her zaman bir arkadaşlık ilişkisi değildi. solo ve calrissian, hayatlarının bir dönemlerinde rakiptiler. ikisi arasındaki en büyük rekabet konusu ise millenium falcon’du. falcon, bir zamanlar calrissian’a ait olmasına rağmen, kumarbaz gemiyi, bir sabacc oyununda solo’ya kaybetti. solo, her ne kadar gemiyi adil bir şekilde kazandığını söylese de, calrissian, hala onun zaferini sorgulamaktadır. iki arkadaş arasında, bazı kaçakçılar tarafından ölümden daha beter bir kader olarak görülen “saygıdeğer” hayata ilk geçen lando oldu. kaçakçılık hayatından kendini uzaklaştırarak, gaz gezegeni bespin’deki cloud city’ye yerleşti ve şehir ile tibanna gazı işletmesinin yöneticisi oldu. bir zamanlar sadece kendini düşünürken, artık hayatından sorumlu olduğu bir çok kişi vardı. herşeye rağmen, lando, bir iş adamı ve lider olmaktan zevk aldığını fark etti.

lando’nun yeni dünyası, imparator, cloud city’e gelince, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. darth vader ve ondan hemen once de maskeli ödül avcısı boba fett şehre gelmişti. cloud city’e doğru yola çıkan falcon ve yolcularını, imparatorluğa teslim etmesi için lando’yu zorladılar. buna karşılık olarak, imparatorluk, cloud city’e rahat bırakacak ve bağımsız bir koloni olarak kalmasına izin verecekti. ne yapacağını bilemeyen calrissian ortada kalmıştı. bir arkadaşının hayatı, kolonideki bütün insanların hayatından değerli miydi? isteksizce de olsa, calrissian, imparatorluğun planını kabul etti ve solo’ya bir tuzak hazırladı. vader bütün bunlar sırasında, lando ile yaptıkları anlaşmayı değiştirmeye devam ediyordu. lando’nun ise yapabileceği hiç bir şey yoktu. kumarbaz bütün bunlar karşısında “asla bir kara lord ile anlaşma yapmaması” gerektiğini öğrendi.

her şekilde kaybetmeye mahkum olduğunu fark eden lando, dondurulmuş ve jabba’ya götürülen arkadaşı han solo’yu kurtarmak için harekete geçmeye karar verdi. solo’nun arkadaşları leia organa ve chewbacca’yı serbest bıraktı ve cloud city vatandaşlarını, imparatorluğun işgali konusunda uyardı. millenium falcon’la şehirden kaçarken, yaralı luke skywalker’ı da kurtararak, asileri, filolarına götürdü.

lando, daha sonra, solo’yu jabba’nın ellerinden kurtarmak için gerçekleştirilen görevde gönüllü oldu. bir muhafız kılığında saraya sızdı ve sözde infazlar sırasında, luke skywalker’ın hemen arkasındaydı. calrissian, bir çok muhafızı ortadan kaldırırken, solo ve arkadaşlarını özgürlüklerine taşıyan aracı da kullandı.

endor savaşı’nda da, calrissian, tekrar yeteneğini kanıtladı. asi ordusunda, general rütbesini alan lando, ölüm yıldızı’na karşı yapılacak atağı yönetmek için gönüllü oldu. sıra dışı taktikleri, büyük gemileri yöneten amiral ackbar’ın muhafazakar taktikleriyle uyum sağladı. ölüm yıldızının operasyonel olduğu ortaya çıkınca, ackbar geri çekilmeye hazırdı. buna rağmen, calrissian, asi filosunu, ölüm yıldızı’na yöneltti.

endor ayındaki asi gücü, ölüm yıldızı’nın yansıtıcı kalkanını etkisiz hale getirince, millenium falcon’u kullanan lando, emrindeki gemileri, istasyonun, tamamlanmamış kısımlarına yöneltti. dev reaktör merkezine fırlattığı konküsyon füzelerinin ardından, patlamalarla sarsılan ölüm yıldızı’ndan zaferle çıkmayı başardı.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol