eriadu

angelus
seswenna sektörü’nde bulunan eriadu, dış halka bölgeleri’nin en aktif ve endüstrileşmiş gezegenlerinden biriydi. rimma ticaret rotası ile hydian yolu gibi iki ana hiperuzay rotasının kesiştikleri noktada bulunduğu için ticari bakımdan da önemi büyüktü.

eriadu eski cumhuriyet zamanında uzun bir dönem boyunca bulunduğu sektörün ve hatta komşu bölgelerin başkenti, temel ticaret limanı olarak işlev görmüştü. buraya bir anlamda dış halka’nın coruscant’ı denebilirdi. gezegen denizkabuklarından yapılan son derece güzel mücevherlerin ihraç edilmesinden de epey gelir elde ediyordu. fakat eriadu’yu asıl ün kazandıran şey, grand moff tarkin’in doğup büyüdüğü ve yavaş yavaş yükseldiği gezegen olmasıydı.

eriadu nesiller süren kontrolsüz fabrika ve diğer endüstriyel tesisler yayılımının bedelini ödemişti. atmosfer bazı bölgelerde oldukça kirliydi ve ancak burada yaşanılarak alışılan tuhaf bir koku pek çok bölgeye hakimdi.

tarkin, ailesinin politik geçmişinin yardımıyla hızla yükselerek cumhuriyet için eriadu valiliğini yapmaya başladı. naboo savaşı’ndan altı ay kadar önce senatör palpatine’nin önerisiyle yüce başkan valorum büyük bir ticaret zirvesi düzenlemeye karar verdi ve yine palpatine’in önerisiyle mekan olarak eriadu’yu seçti. zirvenin amacı, ticaret federasyonu ve diğer bazı mega-şirketlerle ilgili bazı önemli sorunlara çözüm getirmekti. bu çok önemli toplantının ev sahibi de vali tarkin’di. fakat darth sidious adlı sith lordu, gizlice ticaret federasyonu delegasyonundaki neimoidian olmayan üyelerin toplantı salonunun ortasında binlerce kişinin gözü önünde öldürülmesini ayarladı. böylece ticaret federasyonu yönetimi tamamen neimoidian’ların eline geçti.

imparatorluk yıllarında giderek yükselen ve önce moff, sonra da grand moff yapılan ve dış halka’nın büyük kısmını dize getirmekle görevlendirilen tarkin, demir bir yumrukla sürdürdüğü yönetimin başkentini yine eriadu yaptı. ünlü ’tarkin doktrini’ni de burada geliştirdi. yavin savaşı’ndan kısa bir süre önce ölüm yıldızı’na gitmeye hazırlanırlarken tarkin ve bevel lemelisk’in mekiklerine eriadu üzerinde üç asi y-wing’i saldırdı. saldırganlar amiral motti’nin yıldız destroyerinin gelmesi yüzünden tarkin’i öldürmeyi başaramadılar ama onlarla birlikte bulunan ackbar’ı kuratarabildiler.

endor’dan sonra eriadu da bir yeni cumhuriyet gezegeni oldu ve dış halka’nın merkez noktalarından biri olmayı sürdürdü. eski prestijini bir ölçüde kaybetmişti, ama gezegen halkı tarkin’le olan şöhretlerinden faydalamanın yolunu bulmuştu: tarkin’le ilgili hatıra eşyaları, kuklalar ve dah pek çok şey yapılıyor ve adamın yaşamış olduğu önemli yerler meraklı turist topluluklarına gezdiriliyordu. şaşılacak ölçüde çok sayıda galaksi sakini kendilerini bu ’tarkin endüstrisi’ne kaptırmışlardı.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol