chandrila

angelus
merkez sistemleri’ndeki kalabalık bormea sektörü’nde yer alan chandrila, en çok mon mothma’nın doğup büyüdüğü yer olarak bilinen hoş, barışsever ve oldukça güzel bir gezegendi.

cumhuriyet’in en eski üyelerinden olan bir merkez gezegeni için chandrila insanı şaşırtacak kadar seyrek nüfuslu ve doğal güzellikleri bozulmamış bir gezegendi. küçük ve dağınık olan şehirler bakımlı bahçeler ve uzayıp giden yemyeşil ovalarla birbirlerinden ayrılıyordu. her tür sürü hayvanı ve vahşi doğa canlısı ortalıkta serbestçe dolaşıp hatta bazen yollarda tıkanmalara sebep oluyorlardı. gezegene gelen turistler sah’ot gölü’nün kristal suları, gladean devlet bahçeleri ve gümüş deniz tarafından adeta büyüleniyorlardı. zaten galakside chandrila’ya sık sık ikinci bir alderaan gözüyle bakılmaktaydı. temiz hava bağımsız düşünceleri motive ediyor olmalıydı ki imparator palpatine prenses leia’nın isyankar gezegeninden olduğu kadar chandrila’dan da muhalefetle karşılaştı.

chandrila’daki insanlar çağlar boyunca daima en ufak bir korku ve şüphe duymadan fikirlerini açıkça söylemeye inanmış bir topluluktular. mon mothma işte bu hoş görülü ve demokratik ortamda, gümüş deniz’in kıyılarındaki bir liman şehrinde doğup büyüdü. senato’da palpatine’e karşı olan muhalefeti açıkça isyana dönüşüp de yer altına inmek zorunda kalınca mon mothma’nın imparatorluk senatosu’ndaki yerini canna omonda aldı. ve onun ateşli özgürlük yanlılığı da çabucak imparatorlukçu kişilerin öfkesine hedef oldu. zaten mon motha’nın büyüyen asi ittifakı’yla meşgul olan imparator, chandrila’dan daha fazla küçümsemeye tahammül edemezdi.

üç yıldız destroyeri carida yörüngesine gelip gürültücü senatörü tutukladılar. omonda işkence gördü ve imparatorluğa karşı ’’suçlarını’’ itiraf etmeye zorlanarak coruscant’ta idama mahkum edildi. chandrila’yı güç duruma düşürmek için bormea sektörü katı vergi ve gümrük koşullarına maruz bırakıldı. bu arada isyan’a katılmak için gezegenden kaçanların sayısı da giderek arttı.

endor’dan altı ay sonra, halen merkezi imparatorluğun lideri olan sate pestage’in emriyle yedi yıldız destroyeri beklenmedik bir şekilde ortaya çıkıp chandrila’yı kuşattılar ve kimsenin ve hiç birşeyin gezegene ne inmesine ne de çıkmasına izin verdiler. imparatorluğun sökük bir kumaş gibi hızla dağılmasından korkan pestage anlaşılan asi tehdidine karşı gezegeni rehin tutmaya karar vermişti. fakat bir kaç hafta sonra ysanne isard pestage’ı atıp başa geçince bu abluka çöktü.

bir iki yıl sonra da chandrila, imparatorluk boyunduruğundan tamamen kurtuldu ve yeni cumhuriyet’e katıldı. o gün, yıllardır gezegenlerini görmeyen mon mothma ve pek çok chandrila’lı için hayatlarının en mutlu anlarından biri oldu.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol