borleias

angelus
borleias, coruscant’a ve diğer merkezi core sistemlerine oldukça yakın stratejik hiperuzay rotaları üzerinde bulunan pyria sistemi’nin dördüncü gezegeniydi.

yaşamdan yoksun tek bir ayı olan gezegen uzaydan mavi-yeşil gözüküyordu ve galaktik iç savaş’ın başlamasından önce alderaan’a ait olan bir biotik tesisi dışında medeniyetten yoksundu. değerli kaynaklar bakımından fakir olması ve her yıl bir kez meteor yağmuruna maruz kalmasından dolayı kimse burada kalıcı bir koloni kurmamıştı.

biotik tesisi alderaan yok edilince terkedildi ve binanın yakınlarına general evir derricote komutasında bir garnizon kuruldu. kendisi de bir bilimadamı olan derricote tesisi buldu ve ekstra imparatorluk bütçelerinden yararlanarak hem kendi işini kurdu, hem de savunmayı güçlendirdi. burada kayıp alderaan besin malzemelerini üretip karaborsada satarak neredeyse üç trilyon kredi kazandı.

endor savaşı’ndan 2,5 yıl sonra cumhuriyet güçleri coruscant’ı ele geçirme hazırlılarının bir parçası olarak borleias’ı işgal ettiler. burası faydalı bir ileri üs sağladı, fakat alınması cumhuriyet’e pahalıya patlamış ve ancak ikinci denemeden sonra büyük kayıplar verilerek imparatorluk garnizonu alt edilebilmişti.

yıllar sonra, artık coruscant’a saldırmaya hazırlanan yuuzhan vong filoları da bir ön hamle olarak borleias’ı hızlı bir saldırıyla ele geçirip kuvvet yığma noktası olarak kullandılar. fakat coruscant’ın düşmesinden sonra wedge antilles komutasındaki filonun büyük kısmı, luke skywalker, lando calrissian gibi destekçiler ve dostların da yardımıyla gezegenin kontrolünü tkrar ele geçirdiler. amaçları burayı geçici bir üs olarak kullanıp vong filolarını üzerlerine çekmek ve onları yıpratırken darmadağın olmuş olan cumhuriyet’e biraz soluk alma fırsat kazandırmaktı. bu plan oldukça başarılı oldu, wedge’in jedilar tarafından desteklenen kuvvetleri bir kaç ay boyunca borleias’ta direnip yepyeni taktiklerle düşmana ağır kayıplar verdirdikten sonra sayı üstünlüğü karşısında planlı olarak sonunda gezegeni terkettiler, borleias bir kez daha bir yuuzhan vong gezegeni oldu.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol