ulic qel droma

angelus
galaksi tarihinde düşmüş bir jedi’dan daha trajik bir figür var mıdır? ulic qel-droma’nın hayatı kahramanlıktan barbarlığa dönüştü, ve utanç ile sürgün tarafından takip edildi. ölümünden ancak anlar önce kurtuluşu bulabildi.

ulic’in yaşadığı dönemde, endor’dan yaklaşık 4000 yıl önce jedi konseyi’nin jedi eğitimiyle ilgili kuralları çok daha liberaldi. arkania’lı büyük jedi ustası arca jeth hepsi çocukluk çağından çıkmış üç padawan’ı eğitmeye başladı - alderaan’lı ulic qel-droma, onun kardeşi cay ve bir twi’lek olan tott doneeta. ve üçü de jedi şövalyesi ilan edildikten sonra onlara öğretmenlik yapmaya devam etti. ilk görevlerinden birinde üç genç şövalye onderon’da bir prensesi kurtarmaya çalışırlarken buraya yüzyıllar önce freedon nadd tarafından bulaştırılmış sith etkilerini açığa çıkardılar. bu sıralarda ulic ile nomi sunrider adlı genç jedi arasında duygusal bir yakınlaşma da başladı.

onderon’daki sith ruhlarının yozlaşmış etkileri aleema ve satal keto adlı iki genç tetan soylusunun işlere burunlarını sokmaları yüzünden gezegen dışına yayılıp da yeni bir karanlık taraf kültü olan krath’ın doğmasına sebep olunca, ulic gizlice tetan topluluğuna sızmayı düşünmeye başladı. amacı, kendi deyişiyle ’’karanlık tarafı içinden yenmek’’ti. diğer jedilar onunla aynı fikirde değildiler, fakat sevgili ustası arca jedilara yapılan bir krath saldırısı sırasında öldürülünce artık geri dönüş yoktu.

ancak planlar ters tepti. bir krath öğrencisi olarak tanıştığı sith güçleri ve aleema’nın onu baştan çıkarma çabaları ulic’i karanlık tarafın pençesine düşürdü. satal keto’yu da öldürdükten sonra artık bu konuda bir şüphe kalmamıştı. kısa bir süre sonra bir başka düşmüş jedi olan exar kun kendisi için tehdit olarak gördüğü krath üyelerinin hepsini öldürmek için empress teta sistemi’ne geldi ve ulic’le düelloya girişti, fakat sonuçta bu karşılaşma iki adamın güçlerini birleştirmesiyle sona erdi. kun sith ustası, ulic de onun öğrencisi olmuştu. birlikte cumhuriyet ve jedi’lara karşı büyük bir savaş başlattılar. tarihçiler bundan sonra meydana gelen çatışmaları sith savaşı olarak isimlendirdiler.

exar kun jediları kendi taraflarına çekmeye çalışırken ulic qel-droma krath ordularına komuta etti. kendisine meydan okuyan savaşlordu mandalore’u teke tek dövüşte yenilgiye uğratıp onun sadakatini kazanınca mandalorian paralı asker orduları da onlara katıldı. birleşik güçleri bir dizi şiddetli akın düzenledikten sonra cumhuriyet’in kalbine, coruscant’a saldırdılar, ancak aleema’nın ihanetine uğrayan ulic jedilar tarafından yakalandı.

exar kun ve mandalore, ulic’i ölüme mahkum edeceğine kesin gözüyle bakılan duruşma bitmeden coruscant’a gelip müttefiklerini kurtardılar. ancak şok dalgalarının yaklaşmasıyla ölüme mahkum olan ossus’taki harekat sırasında ulic ne hale gelmiş olduğunu farkedebildi. kardeşi cay qel-droma onu sith etkilerinden bir kez daha kurtarmaya çalışınca öfkeye kapıldı ve ışın kılıcıyla cay’i öldürdü. yaptığı şeyden dehşete düşen ulic, nomi sunrider’ın ne yaptığını da pek bilemeden, onun üzerinde nadir bir güç tekniği uygulayarak güç’le olan bağlantısını görünüşe göre sonsuza dek kesmesine de direniş göstermedi.

tekrar jedi’ların eline düşen ve acı içindeki ulic cumhuriyet güçlerini exar kun’un yavin iv’teki gizli üssüne yönlendirdi. kun öldürüldü ve sith savaşı sona erdi. ulic cezalandırılmak yerine kendi başına yaptıkları üzerinde düşünmesi için sürgüne gönderildi. zaten ulic için bundan daha ağır bir ceza da olamaz gibi görünüyordu. on yıl boyunca tek başına galakside amaçsızca dolaştıktan sonra hoggon adlı önemsiz bir uzaycının gemisini kiralayarak rhen var isimli buzlarla kaplı, ölü bir uygarlığın izlerini taşıyan gezegene gitti. ömrünün son günlerini burada geçirmeye karar vermişti.

fakat nomi sunrider’ın onüç yaşındaki kızı vima sunrider annesinin eski arkadaşını arayıp buldu ve ısrar ederek qel-droma’ya kendisine hocalık etmesini kabul ettirdi. güç’le bağlantısı olmamasına rağmen ulic ona bildiği herşeyi öğretti ve vima’nın canlılığı ve yaşama gücü sayesinde içine düştüğü derin karanlıktan çıkarak kurtuluşunu buldu. sonunda anlamsız, gereksiz bir şekilde ölünce - eski bir savaş suçlusunu öldürüp kendisine isim yapmak isteyen hoggon tarafından sırtından vurularak - ulic’in vücudu güç’ün aydınlığı içinde kayboldu.



neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol