nom anor

angelus
nom anor bu galakside en uzun süre kalmış olan yuuzhan vong’tu, bazı tahminlere göre galaksiye istilanın başlangıcından yirmi yıl kadar önce girmişti.

ayrıca sert yuuzhan vong dinine olan inancı en zayıf olanlardan biriydi, sözde tanrıça yun-harla’ya hizmet ediyor gibi görünürken kendi kariyerini ilerletmeye çalışıyordu. bu onun en büyük sırlarından biriydi, çünkü bir yuuzhan vong için ’’gerçek tanrılar’’a inanmamak sadece affedilemez bir suç değil, ayrıca düşünülemez bir şeydi de.

idareci kastının bir üyesi olarak anor’un hayatını bir politikacı olarak geçireceği önceden belirlenmişti. hırsı sayesinde akranları arasında hızla yükseldi ve sonunda idareci kastının rütbelerinden biri olan yöneticilği hak ettiği gün bu onura layık olduğunu göstermek için sol gözünü yanan bir çubukla söküp çıkardı. bundan sonra da bir üst rütbe olan şef’liğe göz dikti.

fakat pek çok yönden nom anor bir politikacıdan çok biçimlendirici kastının bir üyesine benziyordu. çok başarılı bir amatör bilim adamı olarak coomb sporları, gablith maskeleyicilerini ve çeşitli başka bio-aletleri icat edip üretti. bir biçimlendirici olmadığı halde bunları üretmesi ve bu maddeleri üretirken günah sayılan yenilikleri kullanması onun yuuzhan vong gelenekçilerini ne kadar küçümsediğini gösteriyordu.

atalarının modası geçmiş silah ve aletlerine bağlı kalanları ciddiye almıyor ve başarının ancak yeni şeyleri kabul ederek geleceğine inanıyordu. dövmeleri, töresel vücut yaraları ve bir zamanlar sol gözünün olduğu yuvada yer alan ve istediğinde zehir püskürtebilen bir plaeryn küresi de onun vong sosyal hiyerarşisi içindeki tuhaf pozisyonuna işaret ediyordu. yuuzhan vong ırkı neredeyse kırk yıldır galaksinin sınırlarında toplanmış büyük günü bekliyorlardı ve yönetici nom anor da öncü olarak gizlice içeri girmesi için seçilenlerden biriydi.

görevi galaksi ve halklar hakkında mümkün olduğunca çok bilgi toplayıp politik yapıları zedelemek, galaksideki dengeleri bozmaktı. pozisyonunu emniyete alıp gerçek kimliğini herkesten sakladı ve ilk hedef olarak endor’dan 7 yıl kadar sonra imparatorluğu bir arada tutmaya çalışan geçici yönetici konsey’i seçti. anor konsey’den xandel carivus’a yaklaştı ve onu sonuna dek manipule ederek imparatorluğun çöküşünü hızlandırdı. böylece vong istilası önündeki en önemli potansiyel engellerden biri olan imparatorluk tehdidi en aza inmiş oldu.

takip eden yıllarda perde arkasında işler çevirmeye devam etti, sürekli karanlıkta kalarak pek çok hükümet ve suç organizasyonuyla gizli görüşmeler yaptı. galakside üstlerinden ve ırkından uzak olarak geçirdiği bu yıllar onun kişiliğini önemli ölçüde etkiledi.

monor ii gezegeninde yüzden fazla yeni cumhuriyet diplomatını oksijen maskelerine koyduğu coomb sporlarıyla zehirledi. bu kişilerden sadece mara jade skywalker hayatta kaldı, ama o da iyileşene dek uzun süre hastalıktan çok kötü etkilendi.

endor’dan 21 yıl sonra bu sefer de rhommamool gezegeninde teknoloji ve jedi düşmanı olan ’’yaşamın kızıl şövalyeleri’’ adlı grubun lideri olarak ortaya çıktı. bir ooglith maskesiyle yine gerçek kimliğini gizleyen anor, buranın halkının kardeş gezegen osarian’a karşı olan kırgınlığını nefrete dönüştürdü. krizi çözmek için leia organa solo ve mara jade onunla görüştüler ama bir sonuç alamadılar. ayrıca onun ne ve kim olduğunu da anlayamadılar. nom anor sonunda iki gezegen arasında savaş çıkartarak cumhuriyet’in dikkatini dağıttı ve müdahele eden bir cumhuriyet kruvazörüne doğru kaçıyormuş gibi görünüp gemiyi sabote etti ve kendisini de ölmüş olarak gösterdi.

tam bu sırada yuuzhan vong’un galaksiyi istilası sınırdaki vector prime denilen bölgede başlamıştı, ve öncü kuvvet nerdeyse tamamen idareci kastından oluşuyordu ve anor da doğrudan bu kuvvetin lideri olan şef da’gara’ya rapor veriyordu. bu kuvvetlerin daha istilanın başında darmadağın olmaları nom anor’un da suçlu görülmesine sebep oldu. daha sonra gelen savaşçı kastı ise politikacıların yapamadığını yapıp galaksinin işgaline başladılar. nom anor da kendisinden ve kastından nefret eden askerler arasında varlığını sürdürmek ve yararlılık göstermek zorunda kaldı. rahip harrar’la birlikte jediları ölümcül bir bio-silaha maruz bırakıp onların çoğunu ortadan kaldıracak bir plan geliştirdi, fakat bu da fiyaskoyla sonuçlandı.

fakat nom anor tüm vonglar arasında galaksi hakkında en çok tecrübeye sahip olandı ve gene kendisini faydalı göstererek huttlar’la bir anlaşma yapılmasını sağladı. onların hain olduklarını ve yuuzhan vonglara ihanet edeceklerini biliyordu, bu yüzden onlara sahte bilgiler verdi ve bu bilgiler de beklendiği gibi huttlardan cumhuriyet’e sızdı. bu hatalı bilgiler sayesinde yuuzhan vong filoları fondor’da önemli bir zafer kazandılar.

fondor’dan sonra savaş ustası tsavong lah onu mültecilerle dolup taşan kirli duro’ya gönderdi. bir duros bilim adamı kılığında mülteci kamplarından birine sızan nom anor bir başka icadı olan naotebe kanatlılarını serbest bıraktı ve bu canlılar mülteci kubbelerini yiyip içeriyi zehirli duro atmosferine maruz bıraktı. mara jade skywalker ve jaina solo onu nihayet keşfedip gerçek kimliğini öğrendiklerinde artık gezegenin yuuzhan vong ellerine geçmesini engellemek için çok geçti.

duro’ya gelen tsavong lah, onun eski başarısızlıklarını afetti ama rütbesini yükseltmeyi de reddetti. nom anor kendisini kanıtlamak için uğraşmaya devam etti, fakat amacına ulaşamadığı gibi nefret ettiği esrarengiz vergere’yi de ortağı olarak kabul etmek zorunda kaldı.

galaksideki uzun tarihinden dolayı nom anor yeni cumhuriyet’in gözünde yuuzhan vong’un temsilcisi olup çıktı.

cumhuriyet liderleriyle görüşmelere gönderildi ve senato’da da konuşup galaksiyi teslim olmaya ikna etmeye çalıştı, fakat planları ters tepince tüm senatoyu kimyasal bir silahla etkisiz hale getirip karışıklıktan faydalanarak coruscant’tan kaçtı. nom anor başarısızlık yüzünden cezalandırılmamak için öğrendiği başka bir bilgiyi tsavong lah’a açkladı: jacen ve jaina solo ikizdiler. yuuzhan vonglar için ikiz doğum son derece nadir rastlanan önemli bir olaydı ve lah onları yakalaması için anor’u mykr’a gönderdi, yanına vergere’yi de verdi.

mykr görevi en küçük solo olan anakin solo’nun ölümü ve jacen’ın da yakalanmasıyla sonuçlandı, ama jaina kaçmayı başardı.

nom anor bu yarı-zaferin kendisini yüce lord shimrra’nın gözünde yükselteceğini umuyordu.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol