alan dean foster

angelus
1946’da new york’da doğan foster los angeles’da büyümüştür. politika bilimi üzerine çalışmalar yaptıktan ve ucla’dan sinema güzel sanatları üzerinde ustalaştıktan sonra calif adlı reklam ve yayın ilişkileri şirketinde iki yıl kadar çalışır.

yazarlık kariyeri august derleth’in foster’in yazdığı bir mektubu the arkham collector dergisinde yayınlaması ile başlar. bunu kısa kurguların başka dergilere satışı izler. ilk roman denemesi ,the tar-aiym krang, betty ballantine tarafından satın alınır ve 1972’de ballantine books tarafından yayımlanır. zamanın ünlü bilim-kurgu editörü john w. campbell da bu konuda yardımcı olur.

o zamandan sonra foster’in bazen esprili, bazen dokunaklı ama hep eğlendirici kısa kurguları tüm önemli bilim-kurgu dergilerinde, birkaç derlemede ve yılın en iyilerini içeren eserlerde yer alır. çalışmalarından oluşan tam altı tane derleme yayımlanır.

foster’in yazdığı alanlar katı bilim-kurgu, fantazi, korku, dedektiflik, vahşi batı, tarihsel ve uydurulmuş kurgulardır. ayrıca birçok kurgu olmayan makalede yazmıştır. bunlardan bazıları bilim, filmler ve dalış yapma ile ilgilidir. bunlara ek olarak foster birçok filmi romanlaştırmıştır da, örneğin star wars, ilk üç alien filmi ve alien nation gibi. diğer yaptığı işler oyunlar, kayıtlar ve ilk star trek filminin senaryosunu yazmaktır. ingilizce basılmış eserleri dışında birçok yazısı dünya çapında ödüller kazanmıştır. cyber way adlı romanı 1990’da southwest book ödülünü kazanmıştır.

bir dünya keşfetme arzusu ve foster’in egzotik ve uzak yerlere olan sevgisi onu birçok yolculuğa taşımıştır. kolejden mezun olduktan sonra bir yaz tahitili bir polis memuru ve onun ailesi ile birlikte kalır ve fransa dağlarında kamp kurar. o ve texaslı karısı joann oxley avrupa, asya ve kenya ile tazmanya’nın arka yollarını bulmak için pasifkte dolaşor. foster güney doğu peru ormanlarında “green hell” denilen bölgede kamp kurar ve karınca ordularını ve piranhaları görüntüler.batı avustralya’da dev köpekbalıklarını görür ve kuzey avustralya’nın bungle bungle ulusal parkı reklam uçuşlarında yer alan ilk üç kişiden biri olur. new mexico’daki lechugilla mağarasına girer, beyaz sularda rafting yapar, arabası ile birçok bölgeyi, ülkeyi tek başına dolaşır. peru’da keşfedilmemiş arkeoloji bölgelerinde kumları temizler, dev su samurları ile yüzer, papua yeni gine’yi hem yukarıdan, hemde suyun altından dolaşır. büyük beyaz köpekbalıkları adlı güney avustralya’da çekilmiş kayıtları hem amerikan televizyonlarında hem de bbc’de gösterilir.

dünyayı gezmenin dışında hem klasik müziği hem de heavy metali seven biridir foster. diğer hobileri ise basketbol, sörf, uzun yürüyüşler yapmak, dalış yapmak, hayvan görüntülerini biriktirmek ve ağırlık çalışmaktır. aaron ve chuck norris ile norris oyunculuğa karar vermeden önce karate eğitimi almıştır. ucla’da senaristliği, edebiyatı ve film tarihini öğrenmiştir ve birçok üniversite ile avrupa’da konferanslar verir. science - fiction writers of america, author’s guild of america ve writer’s guild of america derneklerinin üyesidir. ayrıca ana yurdu olan prescott, arizona’da iki yıl kadar planlama ve yerleşim komisyonunda çalışmıştır.

foster ve ailesi prescott’ta bir evde köpekleri, kediler, balıkları, birkaç yüz tane ev bitkisi, kartallar, şahinler çakallar ve daha birçok hayvanları ile beraber yaşamaktadırlar.


yazarın star wars eserleri:

the approaching storm

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol