10 eylül 1509 büyük istanbul depremi

angelus
marmara denizi’nde adalar yakınlarında 10 eylül 1509’da olmuş bir depremdir. depremin büyüklüğü ve yarattığı ağır hasar sebebiyle halk arasında küçük kıyamet olarak adlandırılmıştır.

depremde 160.000 nüfus ve 35.000 yerleşim birimi bulunan istanbul’da içinde osmanlı hanedanının bazı üyelerininde bulunduğu 4000’den fazla kişi ölmüş, 1000 tane ev tamamen yıkılmıştır.

deprem sırasında istanbul’da; şehirsurları, edirnekapı, silivrikapı, yedikule, ishak paşa kapısı, topkapı sarayı, fatih camisi, anadolu hisarı, yoros kalesi, boğaziçi, heybeliada, burgazada, silivri, rumeli hisarı, kızkulesi, haliç, galata ve pera’da ağır hasarlar ve önemli yıkımlar gözlemlenmiş, birçok kervansaray, hamam, mescid yıkılmıştır.

istanbul ve pera’nın bazı bölgelerinde, yerde yarılmalar, su ve kum fışkırmaları oluşmuştur. zelzele tsunami oluşturmuş şehir surların, galata ve istanbul’daki birçok duvarı aşmış ve hasar oluşturmuştur. bu duvarlara yakın olan bazı evlerin denize battığı görülmüştür.

deprem edirne, gelibolu, iznik’te de önemli hasarlar meydana getirmiştir. yunanistan’dan mısır-nil deltası’na ve hatta avusturya’yı da kapsıyan geniş bir bölgede hissedilmiştir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol