zırhlı personel taşıyıcı

greyfurt
piyadenin daha hızlı ve güvenli ilerleyebilmesi için dizayn edilmiş, zirhli nakil araçlarıdır. ana görevlerinin yaninda çeşitli silahlarla donatilarak(genelde makineli tüfek) muharebe araci olarakta yararlanilirlar.

alman blitzkrieg taktiğinin önemli öğelerindendir.
birinci dünya savaşındaki tanklar piyade yürüyüş hızını geçemiyordu. tanklar dikenli telleri aşacak ve makineli tüfek yuvalarını susturacak öğe olarak kabul edildiğinden ve o zamanki teknoloji ile daha yüksek performansli tanklar yapilamadiğindan; piyadeler tankların arkasında düşman ateşinden korunarak ilerlemek zorundaydılar. (birinci dünya savaşı’nın avrupa ayagi, cephe savaşları şeklinde gerçekleşmiş ve cepheleri yaracak güçte bir unsur bulunmadığından kilitlenmiştir. ilk gerçek savaş tanki olan mark 1, almanlar üzerinde kisa bir şok yaratmış olsada savaşın kaderine belirgin bir etki yaratamamistir)
ancak gelişen teknoloji ve "tankin sadece cepheyi yaracak değil, cepheyi çökertecek asil unsur olabileceği" tezinin alman askeri çevrelerde tartışılmaya başlanmasiyla birlikte blitkrieg taktigi’de şekillenmeye başladı. piyadeyi hızlı hareket eden tanklara yetiştirecek ve saldirinin şiddetini pekiştirecek araç gereksinimi karşılamak içinde zpt’ler (apc’ler) üretildi.

zpt sayesinde piyade; açık ateşe karşı ilerlemekten kurtulmuş, lojistik avantajları artmış, tanklara atış desteği veren, hedef çoğaltan bir unsur haline gelmiştir. (yani sanılanın aksine blitzkrieg’i bu kadar karşı konulmaz yapan ana öğe tanklar değil, hantallıktan kurtulmuş piyade birlikleridir-bence)

amfibi modelleride bulunur. günümüz orduları için çok önemlidir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol