un helvası

offf be
un, şeker ve yağın pişirilmesiyle yapılan geleneksel türk tatlısı. kalori deposu.
bir kişi öldükten kırk gün sonra yapılarak komşulara dağıtılır. veya kandillerde yapılarak yine komşulara dağıtılır.
zipirinsan
ölümü çağrıştırsa da, kesinlikle parasız zamanların tatlı krizleri dostudur. evde hiçbişey olmasın, un ve şeker vardır. ancak, bunun kıvamını tutturması zordur. bir de, balığın üzerine iyi gider. mideyi bastırır.
bb
yapımı kolay olan, ancak biraz kol ağrıtan tatlıdır. bu sebeple yapım aşamasında 2 kişi olmakta fayda var. biriniz yorulunca diğeriniz karıştırır.
size en basit tarifini vereyim,

malzemeler:
2,5 - 3 su vardağı un
1 paket margarin
3 su bardağı su
2 su bardağı şeker

yapılışı:

önce suyu ve şekeri bir kapta şeker eriyene kadar iyice karıştıralım. bunu bir kenarda bekletelim(bazı anneler bunu ateşte eritiyorlar ancak ateşte eritmeyince de gayet şahane oluyor). tencereye margarini koyup kısık ateşte eritelim. eriyen margarinin üstüne unu ekleyelim (yavaş yavaş eklemekte fayda var, böylece topak topak olmasını engellemiş olursunuz). un açık kahverengi olana kadar kavuralım (hani tahinle pekmezi karıştırırsınız ya, aynen o renk olması lazım) akabinde içine şerbeti azar azar dökelim (mesela her seferinde bir çay bardağı kadar) şerbeti dökerken sürekli karıştırmayi ihmal etmeyelim. bundan sonrası kolunuza kuvvet, hızlı hızlı karıştırıp iyice katı hamur kıvamına gelene kadar ateşte karıştıralım.daha sonra ateşten alıp bir cam kap içine koyalım üstünü kaşığın tersiyle düzleştirelim. dilimleyelim. azıcık soğuyunca da servis edelim.

afiyet olsun.
independence
gecenin 3 unde bir tatli krizinin kosesinden donerek hayatimda ilk defa yaptigim helva cesidi.

15 dakika surmuyor ve cidden cok cok pratik ve cok guzel. daha once yapimi anlatilmis zaten o yuzden o topa hic girmiyorum. yalniz yasayan er kisi icin inanilmaz kolaylik.
simplist
10 yaşında meraklı ve zıpır bir çocukken, meyvelisini icat ederim umuduyla şerbet niyetine vişne suyuyla yaptığım, sonrasında nasıl yapılmaması gerektiğini öğrendiğim ilk deneysel mutfak girişimim.
bu arada kendimce püf noktalarını da söyleyeyim. Unu eleyerek eklemek, şerbeti de soğuk veya ılık yapmak topaklanmayı en aza indirir..

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol