rize

0 /
amygdala
gun itibariyle galatasaay’dan 3 yiyen caykur rizespor’un temsill ettigi il.turkiye’nin cay ihtiyacinin buyuk bi kismi burada uretilir.plaka kodu 53 bu arada.
serdarabay
saymaya kalkıp bitiremediğim yeşilin tonlarıyla meşhur bu ilimizde yaylacılık dağ turizminden önce gelir.
yeni nesil o yayla gizemini doyasıya yaşamak için sarp tepeleri aşıp dağların zirvelerine ulaşır.ve tüm türkiye ye oradan bakar ve seni seviyorum türkiye der,seni sevdim rize der diye düşündüğüm ilimizdir.
melankomik
allak bullak hatırladığım, çocukluğumun bir kaç yılının geçtiği, ama o hatırladığım sokakların hep ıslak, pencerelerin hep buğulu olduğu, bol nemli, her daim yağışlı, bazen havası feci halde insanın içini karartan, yine hisli, duygusal bir şehir..
myysteriouss
rize’de yazları serin, kışları ılıman ve her mevsimi yağışlı bir iklim görülür. elli yıl boyunca yapılan rasat sonuçlarına göre rize’nin yıllık sıcaklık ortalaması 14° biraz geçer. bu süre içinde kaydedilen en düşük sıcaklık -7 c° derece olup, en yüksek sıcaklık ise 38 c° derecedir. en soğuk ay olan ocak ayının sıcaklık ortalaması 6,7 c° derece, en sıcak ay olan temmuz ayının sıcaklık ortalaması ise 22,2 c° derecedir. ocak minimum -5,6 c° derece, temmuz maksimumunun 32,5 c° derece olduğu rize’de yıllık sıcaklık salınımı 25,8 c° derecedir.bu haliyle rize, denizsel iklimlerin karakteristik özelliğini taşır. rize’de aylık ortalama sıcaklık eğrisi bütün yıl 5 c° derecenin üzerinde seyretmekte olup, sadece 4 ayın sıcaklık ortalaması 10 c° derecenin altındadır. diğer bütün ayların sıcaklık ortalaması 10 c° derecenin üzerindedir. sıcaklık ortalaması 20 c° dereceyi geçen ay sayısı ise 2’dir. bütün bunlardan rize’nin oldukça istikrarlı bir sıcaklık rejimine sahip olduğu sonucunu çıkarmak mümkündür. türkiye’nin en çok yağış alan ili olan rize’de yıllık toplam yağış miktarı 2500 mm’nin üzerinde olup, yağışlar her mevsime dengeli olarak dağılmıştır. bu nedenle rize’de kurak mevsim yoktur. en az yağış alan ilkbaharın toplam yağış miktarı kuraklık sınırının çok üzerindedir (367,9 mm) mevsimlere göre değişmekle birlikte rize’de nem oranı her zaman % 75’in üzerindedir. yılın 150 günü kapalı, 163 günü bulutlu geçmektedir. açık gün sayısının az olması rize’de güneş enerjisinden yararlanma imkanını en aza indirmiştir. karın ortalama 14 gün yerde kaldığı rize’de donlu gün ortalama sayısı 10’dur..

jeolojik özellikleri [değiştir]doğu karadeniz dağlık sistemine dahil olan rize arazisi esas itibariyle paleozoik zaman (i.zaman) bir temel üzerinde ve kretase’de (iii.zaman ara devresi) başlayan büyük orojenezle (dağ oluşumu) yüzeye çıkmış granodiorit ve kertase flişlerinden ibaret olmakla birlikte yer yer neojen depolarına da rastlanır. bütün kıyı kesimi yüzeyde üst kretase serisi volkanik örtü ve tüflerin fazlalığı ile dikkati çeker. kıyıya yakın yamaçlarda ise kretase sedimanları yaygın olmakla beraber, bu sedimanların üzeri yer yer eosen fliş serileri tarafından örtülmüştür. yüksek dağlık sahada ise daha çok magmatik elemanlar hakim durumdadır. granit, andezit ve bazalt kütleleri yüksekliği 3000 m’yi aşan hemen her yerde hakim durumdadır. yörede alüvyonlara, büyük akarsu vadilerinin denizden itibaren en çok 10 km’ye kadar olan kesimlerinde rastlanır.
elma sekeriiii
ilk defa bir yürüyen merdivenle kar$ıla$mı$tır bu ilimiz.

yeni açılan bir i$ merkezine konulan bu merdivenden korkanlar da oldu, selam verip binenler de.

hay allah’ım.
orqn
şöyle bir üst geçide

http://tinyurl.com/yap7kq2

şöyle garip bir apartmana

http://www.haberler.com/rize-deki-164-basamakli-binaya-merakli-akini-haberi/

bir de koridor yüksekliği 185 cm olan bir kaymakamlığa sahiptir.

mimaride tek geçerim bu memleketi.
epikuros
24 saatte metrekareye düşen 226 kg yağmur son 100 yılın rekoruymuş. amazonlardan bir farkı kalmadı artık rize’nin. yağmur toprağı öyle boğuyor ki suya çatlak asfalttan ağaç çıkıyor. fazla yağmur nedeniyle, aslında zehirli olan örümcek, akrep ve yılan türleri ölümcül derecedeki zehirlilik özelliklerini kaybettiler geçen sömestır. aynı tür haşerelerin kurak yerde yetişenleri ısırdımı direkt öldürürken, rize’deki mahlukatlarınsa ısırdığı yaradaki zehri emip tükürmene bile gerek kalmıyor. attım.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol