şehit kavramının ayağa düşmesi

mesudiye
maalesef günümüzün bir başka acı gerçeği. efendim aldığım eğitim gereğince şehitlik mevzusu son 17 senedir gündemimdedir. sanırım bu gidişle ömrümün geri kalan kısmında da beni meşgul edecek bir konu olacak. böyle bir durumda şehitlik kavramı ile ilgili bir şeyler söyleyebilecek olmam zor bir şey olmasa gerek.

sevgili okuyucularım şehitlik kavramı kuran-ı kerim’deki temel kavramlardan biridir. hani bugün sıkça atılan bir slogan var "şehitler ölmez" şeklinde. esasında bu da kuran ayetlerinden çıkarılan bir sonuçtur. nitekim allah kuran’da şehitlerin ölmediğini söylemektedir. merak edenler entryi okumayı bırakarak gerekli ayeti bulabilirler, her şeyi benden beklemeyin.

neyse konuya dönecek olursak islam dininin ana kaynaklarına baktığımızda şehitlik allah yolunca malıyla ve canıyla cihad edenlere verilen bir şerefli bir sıfattır.

ama bugüne bakıyoruz adam içkili araç kullanıyor, haliyle kaza yapıyor vefat ediyor. işte bu kişilerin resmi bir görevi varsa hemen şehit ilan ediliyorlar. sonra da şehitliği (tövbe, haşa) aşağılayan benim gibi insanlar ilan ediliyor.

bir laf vardır "cennet ucuz, cehennem lüzumsuz değildir" şeklinde. aynı şeyi şehitlik için de söylemek mümkün. önünüze her gelen rahmetliyi şehit ilan etmekten vazgeçin artık. sanat şehiti, devrim şehiti. trafik şehiti gibi çeşitlilikler ancak kendinizi kandırmaktır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol