türkiye de çocuk ölümleri

independence
ozellikle son donemde medyanin da ilgisini cekmesi sonucu hepimiz haberdar olduk bu ölümlerden.

kimisi polis elinden(berkin elvan), kimisi kimi ihmallerden(pamir dikdik), kimisi ise $erefsiz sapiklarin elinden(aykut balk).

hepsinde yandi icimiz, hepsinde millet olarak nefessiz bekledik, izledik gelismeleri ve ne yazik ki hicbirinde yuzumuzu guldurecek gelismeler yasanmadi. tum haberlerin sonunda o minik bedenlerin topraga kavusmasini ogrendik aci icerisinde.

peki ne yapmali bu durumda, bu ölümlerin onune nasil gecilebilir?

hemen her konunun cozumu oldugu gibi bu konunun da cozumu egitim, ebeveynlerin cocuk egitimi konusunda daha fazla bilinclendirilmesi.

misal kucuk cocugunu tek basina gozunun onunden ayirmayacaksin. en basit cozum bu. aksam uyku saati geldi ve evde cocugun mu var? erisemeyecegi bir yere kapi kilidi koy ve her aksam yatmadan once o kilidi muhakkak kilitle. ayni sey balkon ve pencereler icin de gecerli.

bakkala markete sen git, bir yere bir sey goturulecekse sen gotur. cocuguna yabanci kimseler ile konusmamasi, onlarin verdiklerini almamasi, onlarin cagirdigi yere gitmemesi ve onlarin arabalarina asla ama asla binmemesi konusunda uyar, bu bilinci onlara a$ila. okula sen gotur ogretmenine teslim et, okulun kapisindan ogretmeninden sen teslim al. mahallede muhakkak oyun oynayacak, $art bu. oynarken gozun uzerinden ayrilmasin. gunde belirli saatler icerisinde oyun oynamasini sagla, sen de o esnada i$ yapma, gozunu cocugunun uzerinden ayirma.

tum bu onlemler daha sonradan kahrolmani engelleyecekse degmez mi? bunu bir du$un. daha dun anlalya’da piknige giden bir ailenin minicik evladi su deposunun icine du$tu ve bogularak can verdi.

bu ve benzeri onlemler evladinin parmagina kiymik batmasini bile engelleyecekse emin ol deger.
independence
bir haber de aydin’dan geldi.

evinin onunde oynarken kaybolan 4 yasindaki cocuk dedesi tarafindan kullanilmayan ahirlarinda bulunuyor, ustelik bogazi ve sag bilegi kesilmis halde. hastaneye kaldiriliyor ancak ne yazik ki kurtarilamiyor.

nedir bunlar boyle arkadas, ne hale geldi bu ulke, kimler yapti bu ulkenin insanini bu derece sapik ve vahsi!

ozel durumlar icin diyorum, idam cezasi yeniden dusunulsun diyorum. cocuk tecavuzculeri icin ozellikle dusunulsun diyorum.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/26233101.asp
independence
ve bugun, ve yine.

bitlis’te 4 ve 5 ya$larinda iki cocuk. ölüm sebepleri donmak. yorumsuz birakiyorum burayi, haberin detaylari $urada, nasilsa sen kendi du$uncende beyninde yaparsin yorumu;

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/26251539.asp

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol