istanbul da hala su tasarrufu yapılmaması

independence
gazeteyi okudum bugun, korkutucu yazilar vardi.

gazze’de ya$anan katliamlari kastetmiyorum, onlar icin korkunc ifadesi bile korkunc bir $ekilde az kaliyor. istanbul’un su miktarindan bahsediyorum.

gazete diyor ki;

"2005 senesinden bu yana istanbul’da ki barajlarin su seviyesi ilk defa %20 nin altina indi ve %19,87 oranina geriledi."

bu oranin anlami da istanbul’da toplamda 172 milyon 643 bin metreküp suyun kalmis olmasi. istanbul’un yillik su ihtiyacinin 920 milyon metrekup oldugunu okumustum bir yerden. bunun da anlami aylik 76,6 milyon metrekup oluyor. bu rakamlar eger dogruysa bu durumda istanbul’un yakla$ik 2,5 aylik bir suyunun kalmis olmasi gerekiyor ancak halen daha bir tasarruf tedbiri yok.

yetkilier barajlarin hepten kurumasini bekliyorlar herhalde. sagdan soldan su pompaliyoruz, susuz kalmayacagiz gibi aciklamalar var ama o pompalanan sular nerede, buna dair henuz herhangi bir bilgi yok. bu arada 172 milyon metrekup suyun ne kadari aritilabilir durumda, ne kadari kullanilabilir o hele tamami ile muallakta. her yandan insanlar "cesmeden akan sular kokuyor" feryatlarinda, haber bultenlerinde sularin icerisinde kanserojen maddelerin var olabilecegi soyleniyor ama yine bir tedbir yok.

tasarruf yok, su yok, su bitince ne yapilacagina dair bir fikir hic yok.

burasi turkiye.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol