13 mart patlaması ile alakalı hdp basın açıklaması

independence
hdp 13 mart 2016 ankara patlaması ile alakali beklenen kinama aciklamasi geldi.

aciklama su sekilde;

""ankara'da bu akşam meydana gelen bombalı saldırıyı lanetliyoruz. sivil yurttaşlarımızın bulunduğu bir yerde yapılan bu vahşi saldırının sonucunda maalesef çok sayıda hayatını kaybeden ve yaralanan olmuştur. bütün halkımızla bu büyük acıyı paylaşıyoruz. yaşamını yitiren insanlarımıza allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. halkımıza yaşatılan bütün bu acıların bizleri kardeşlik duygularından uzaklaştıramayacağını ifade ediyor, saldırıyı bir kez daha en sert şekilde kınıyoruz" "

saldiriyi lanetliyorlarmis. bir de kardeslik duygusu falan bisi demisler. kinama mesajini da il merkezi cay ocagi sorumlusu yazip medyaya yolluyordur. aklima baka bir sey gelmedi simdi.
terra
sırtımızı pkk'ya ddayadık diyen partimsi oluşumun beyanı. yazık vallahi.
italyan hukukçular, ondokuzuncu asırda ceza hukuku imha mı yoksa ihya mı etmelidir diye tartışıyorlar. biz de ihyayı seçtik. görünün o ki olmuyor. caydırıcı olması lazım cezaların. biz örgüte sırtımızı dayadık deyip herhangi bir örgütün sivilleri havaya uçurması sonrası üzülüyoruz açıklaması yapmak insanlık onuruna hakarettir.
sancaktar
valla kim yaptı kim üstlendi bilmiyorum ama bugün 8 tane örgüt birleşti eğer onların bunun şerefine! yaptığı bir eylemse tüm emeği geçenler birbirini siksin.
fenrir
ikiyüzlülükten başka bir şey değildir. bugün böyle açıklamalar yapıp timsah gözyaşları dökenler, yarın belki şahin kanada hoş görünmek için, belki zorunlu hissettiklerinden, belki de gerçekten sahiplendiklerinden faillerin çevresine taziyeye giderler.
detoneolanimam
he arkadaş adamlar kalksın saldırıyı kınasın, kalkıp burda yok bilmem çaycı açıklamayı yapmış da yok bilmem neymiş. ne desin adam. patlama ankara'nın göbeğinde. yüzlerce bürokratın bulunduğu yerde. kuş uçsa, havadaki hızını ölçebilecek teknoloji ve güvenlik var. tabi alıştınız artık. birini gömeceksiniz. olaylara biraz objektif yaklaşın. sizin yüzünüzden bu memleket iflah olmaz.
ben ölen sivillere üzülüyorum.
allah rahmet eylesin.
kalanlarada akıl versin.
independence
bu aciklamayi ciddiye alan ve hatta yerinde bulan insanlar var aramizda, peki.

aciklamayi yapan partinin es genel baskani zamaninda diyarbakirda yaptigi bir konusmada "biz daha buraya baskan apo'nun heykelini dikecegiz" dememis olsaydi.

ayni partinin bir milletvekili "pkk sizi tukurukleriyle bogar" dememis olsaydi.

yine ayni partinin cesitli milletvekilleri ulkenin dogu ve guneydogu illerinin kimi mahallelerinde yanlarindaki uc bes kisi ile birlikte demoktarik ozerklik gibi sacma sapan ilanlar yapmamis olsalardi.

yine ayni partinin milletvekili "bugun kürdistanın sınırlarını cizdik" dememis olsaydi.

ve daha su anda aklima gelmeyen ancak sozlukte arasak rahatlikla bulabilecegimiz onlarca "vatan hainligi" olarak cok rahat bir sekilde nitelendirilebilecek aciklamalara ve hareketlere imza atmamis olsalardi.

severdim ben de bu aciklamayi, takdir bile edebilirdim her ne kadar otomatige baglanan aciklamalar olsa bile. su anda yapabilecekleri sey sadece bununla sınırlı, bunu da yaptilar diyebilirdim.

ancak bir diger yandan hdp kim? bunu bir daha hatirlamak lazim.

olaki bu eylemi pkk ustlendi diyelim, hdp pkk'nin meclisteki siyasi kanadi. kendileri bile pkk ile aralarinda organik bir bag oldugunu kabul ettiler. olaki bu eylemi tak ustlendi, tak kim? pkk'nin bir kolu, dolayisi ile yine hdp ile baglantili. ypg ustlendi diyelim, ypg kim? pkk'nin suriye kolu yani yine hdp ile direkt baglantili.

e diyelim ki işid ustlendi bu saldiriyi. işid'in ustlenmesi hdp'nin kimlerden olustugu gercegini ve gecmisi degistiriyor mu?

ne desin adam denmis, mumkunse bir sey demesin. dogru sozler yanlis agizlardan cikinca olanca anlamini bir cirpida yitiriyor. baris kelimesi kardeslik kelimesi hdp'nin agzinda egreti duruyor. o kelime o agizdan cikarken agzin kenarindan damlayan salyada bile kan var, kan kokusu var.

mumkunse bir sey demesinler.
detoneolanimam
peki eyvallah birşey demesinler. kalkıp demezler mi; vay hainler onlarca insan öldü biride kalkıp açıklama yapmadı. yani üç durumda da haksız çıkartırsınız. ben şu'cu veya bu'cu değilim. benim tepkim onlarca insan ölmesine karşın, kalkıp burada olayın kimin tarafından yapıldığı belli olmayan bir hainliği sırf çoğunluk öyle diyor diye birine yüklemenizdir.
fenrir
toplu bir hafıza kaybı yaşanmadığına göre,
bahse konu hainlerin mazisi belli olduğuna göre,
yine bu hainlerin, böyle bir saldırıyı yapma potansiyeli olduğuna göre,
bu olayın faili olsalar da olmasalar da, bu kitlenin ihaneti ve kahpeliği ortada olduğuna göre,
bunları savunmak veya masummuş gibi görmek için ya sempatizan olmak gerekir veya polyanna.
hasmetasilkan
tanım: yapılması gereken basın açıklamasıdır.

yapılmasa 'bak vatan hainlerine' denilerek ayrı bir tartışma çıkar. hdp ile ilgili görüşlerimden biraz olsun şurada bahsettim (bkz: #1102917). akp'li bakanlar her seferinde -tek sorumlu olmalarına rağmen, insan öldürmekten çekinmeyen bir örgütü kale alamayacağımız için- aynı gevşeklikte maval okurlarken:
(bkz: kimse gücümüzü test etmeye kalkmasın)
(bkz: terörle mücadele kararlılıkla sürecek)
(bkz: birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyulan günler)

kalkıp hdp açıklamasına takmak gerçekten çok enteresan bir kafa. ha biz bu açıklamanın samimiyetini, tavrını mesela içerisinde özenle belirtilmiş sivil lafını falan konuşmayalım mı? konuşalım. ama bunu şu an yapmak bu işin gerçek sorumlularını unutturmaktır. hedef şaşırtmaktır.

bakın! bu olayın suçlusunun hdp falan olduğuna inanıyorsanız zaten politik olarak çok bilgisiz ve hamasi duygularla refleksler göstermeye çok yatkınsınızdır. https://twitter.com/fatihtezcan/status/709116277755752448 bu tarz akp yalayıcılarıyla aynı noktadasınızdır.

davullarla, zurnalarla aske uğurlaması yapmak, vatan sana canım feda naraları atmak gibi tepkiler sadece gerçek katillerin işini kolaylaştırır. faşizm bu yüzden türkiye hükümetlerinin en sevdiği şeydir.

özetle adamlar çıkıp kınamış. yapmaları gerekeni yapmış. hdp'yi hedef görmekten vazgeçin. bu bize bir şey kazandırmayacak. tam tersi bu düşmanlık her zaman kayıp verecektir. kürt sorunu öldürerek bitmez! iletişimle biter! ister sev, ister sevme ama bu insanlar senin kadar eski bu coğrafyada yaşıyorlar.

sürekli kullanılan şey 'bu tarz örgütlerde karşımızda muhatap alacak birilerini bulamıyorsunuz' e arkadaş işte hdp budur. senin iletişim kanadındır. elçi bu adamlar ya. apo'nun mektupçusu diyordunuz ya? evet, haklısınız. sen bu adamların ideolojileriyle kavga etmeyeceksin, konuşacaksın. konuşmuyorsan da bu oluyor işte. sadece acı! suçsuz günahsız insanların ölümü.

bu saldırıyı; yapan, alet olan, bilip de söylemeyen, kendi avantajına kullanan, olmasından memnun olan her kim varsa yarın sabahı göremesin!

(bkz: türk ve kürt halklarının faşistliği yerin dibine batsın)
fenrir
öncelikle, milliyetçilik ve vatanseverliği faşizm veya ırkçılık olarak tanımlama güncel konjonktürde geçmişte kaldı, kafaları bugüne taşımak lazım. buna yeni sıfatlar bulmaya da gerek yok, milliyetçilik ve vatanseverlik zaten tanımları yapılmış olgulardır. hükümetlerin, siyasilerin hatta provakatörlerin ideolojik söylemlerine hamaset diyebilirsiniz, fakat halkın davranış ve tepkilerine yön veren duygularına göstermelik diyemezsiniz. klasik olacak ama bu başkasını aşağı görme esas faşistlik olur.

kafa taşımak demişken, terör örgütünün siyasi bir uzantısını (tüm samimiyetimle söylüyorum, hazırdaki delilleri falan bir yana bırakın biraz objektif bakmayı başarabilen bunu görecektir) masum kabul ederek muhatap almak saf-lık-tır. ki örgütlerin terörist eylem yapma sebebi zaten kendilerini muhatap kabul ettirmektir, bunu başardıklarında zafer kazanmış sayılırlar. konuşmak? konuşulur. ama örgüt tarafından atanıp, silah zoruyla seçtirilenlerle değil.

bölgedeki feodal düzenin yıkıl(a)mamasından, hükümetlerin bölgesel ve siyasi hatalarına kadar her şey konuşulur, fakat terörist örgütle organik bağı olan hiç bir oluşum masum kabul edilemez.

kafayı sempatizanlıkla sevgi kelebeği noktasından taşıdıktan sonra kimin muhatap alınması gerektiğini bile birlikte tartışabiliriz.
scalet
ne kadar sahte cümlelerin kullanıldığı bir açıklama olmuş. biz yaptık dememek için yapılmış klişe matbu bir mesajdır.
nickenehacet
daha önceki bombacının taziyesine gidenlerin yaptığı yalan açıklamalar... bunlara zaten şaşırmıyorum da beni şaşırtan hala bunların destekçileri, bunları barış yanlısı sanan saflar ya da hainler.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol