sabit döviz kuru sistemi

lady rosenred
merkez bankasının yabancı ülke paralarını sabit döviz kuru üzerinden alıp sattıkları döviz kuru sistemidir.bu sistemde merkez bankası ortaya çıkan ödemeler bilançosu açığını veya fazlasını resmi döviz kurundan finanse etmek zorundadır.merkez bankası piyasaya müdahale ederek,yani dövize aşırı talep olduğunda döviz satarak,aşırı döviz arzı olduğunda ise döviz satın alarak döviz kurunu sabit tutmaya çalışır.
lady rosenred
hükümetler tarafından belirlenen ve belli sınırların dışına çıkılmasına izin verilmeyen sistemdir.döviz kurunun alt ve üst dalgalanma sınırları ne kadar geniş tutulursa sistem o kadar esneklik kazanmış demektir.
van ness
dolar bazından bu sistemi ele alacak olursak asıl olarak amerika nın ve dünyadaki dalgalanmaların da neden olduğu merkez bankasının sürekli ayar çekmeye çalıştığı kur sistemidir. alt ve üst band ne kadar geniş olursa elastiklik artar ve alt band a inildiğinde insanlar tedirgin olur. ani üst band yaklaşımları da ayrı bir kaostur. belli oranda ülke parasına göre az dilimli artışlar veya eksilişler izleyen kur sistemi en makulü olsa gerektir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol