funika

lady rosenred
funika, 1985 yılında 5 kişilik bir dış ticaret firması olarak denizli’de kurulmuştur. 1986 yılında ise 8 dikiş makinası ile bornoz üretimine başlamıştır. sırasıyla konfeksiyon, dokuma ve boyama bölümlerinin tamamlanmasıyla 1993 yılında entegre bir yapıya kavuşmuştur.

opel ve chevrolet marka araçların denizli bayiliği ve entegre bir yapıya sahip yerel medya kuruluşu deha medya grubunun da katılımıyla funika sektörel zenginliğini artırıp, 1996 yılında holding çatısıyla örgütlenmesini tamamlamıştır.

aynı yıl kurulan funika vakfı ile de toplumsal sorumluluklarını yerine getirmeyi amaçlamış ve hızlı bir kurumsallaşma sürecine girmiştir.

1996 yılında başlayan kurumsallaşma süreciyle birlikte, türkiye şartlarına uygun hale getirilen japon işletmeciliği sistemi’ni grup şirketlerinde uygulamaya başlamıştır. funika, özünde insanlığa ve ülkesine hizmet etme düşüncesiyle yola çıkmış olup, içinde yaşadığı topluma yararlı işler yapan örnek bir kuruluş olma idealini taşımaktadır. funika yarı okul görünümünde bir kuruluştur.

funika grubu işletmecilik anlayışı japon yönetim tekniklerinin temel alındığı bir bileşimdir. havai’de jaims işletmecilik enstitüsünde japon işletmeciliği konusunda ihtisas yapan ilk ve tek türk olan ve halen holding yönetim kurulu başkanı olan nuri sözkesen, bu işletmecilik sitemini türkiye’ye uyarlayarak funika’da uygulamasını sağlamıştır. 2002 yılında jaims işletmecilik enstitüsü’nün yaptığı ve topluma katkı, profesyonellik ve öğretilenlerin uygulama sonuçlarını içeren değerlendirmede 30 yıldaki 20700 mezun arasında "seçkin mezun ödülü" nü alan üç kişiden biri olmuştur.

önce insan felsefesinden hareketle çalışanlarına gerekli yetkiyi veren bu sistemde, takım çalışması her şeyden üstün tutulmuştur. idari personel açık ofis sistemiyle salonlarda birlikte çalışır. herkes olan biteni yakından takip edebilmekte ve kararların hızlı alınmasına olanak sağlanmaktadır. her konuda uygulanan şeffaflık politikası sonucunda demokratik bir aile ortamı oluşmuştur. yönetim kurulu başkanının da tek oy hakkı olduğu bu sistem, bireysel becerilerin de ortaya çıkmasına imkan tanımaktadır.

japon modeli işletmeciliğin ülkemizde nadir uygulayıcılarından olan funika grubu’nun kendi bestelediği bir marşı da bulunmaktadır.

"funika" ismi, nuri sözkesen’in japonya’da ihtisas yaptığı, 1984 yılında stajyer olarak bulunduğu 3 firmanın ilk hecelerinin bir araya gelmesiyle oluşmuştur.
bilgisayar firması fujitsu’nun "fu" hecesi, demir-çelik ve mühendislik firması nihon kokan’nın "ni" hecesi ve dış ticaret firması kanematsu’nun "ka" hecesi funika’yı yaratmıştır.

kurumsallaşma ve profesyonelleşme yolunda önemli adımlar atan ve denizli’ye öncülük eden funika grubunda; 2002 yılında isim ve renkler haricinde yeniden bir görsel kimlik oluşturma süreci başlamıştır. logolardan basılı evraklara, binalar iç ve dış dekorasyonundan araçlara, ürün etiketlerinden görevlilerin kıyafetlerine ve çevre düzenlemelerine varıncaya kadar yeni standartlar belirlenmiş, uygulamaya konmuş ve 2004 sonu itibariyle tamamlanmıştır. funika markalaşma yolunda adım adım ilerlemektedir. sadece görsel kimliği ile türkiye’deki ilk 20 firma arasına girmiştir.
bu kimliğin bir parçası olarak yeniden tasarlanan kurumdışi imaj dergisi ise türkiye’deki en iyi 10 kurum dergisi arasında yer almaktadır.

http://www.funika.com.tr/

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol