cem adrian

gentleman
ses aralığının kloratür soprano ile bas arasında olduğunu söyleyen ve söylediği şarkı ile bunu kısmen ispatlayan şarkıcı. söylediği parçayı sol minör tonunda icra etti.

şimdi bunu biraz açalım, herhangi bir eser toplamda 14 değişik tondan icra edilebilir, bu konu transpoze başlığında daha ayrıntılı bir biçimde var.

neden şarkıcılar farklı tonlarda söylerler?

şarkıcılar ses aralıklarının genişliği, o an fiziksel olarak içinde bulundukları durum, söyledikleri ortamın akustiği, çalan orkestranın nüans durumu gibi bir çok çetrefilli konular sebebi ile farklı zamanlarda aynı parçayı farklı tonlarda icra ederler.

örnek verecek olursak stüdyo koşullarında kayıt ettiği parçayı la minör tonunda seslendiren bir bayan şarkıcı, aynı parçayı bir açık hava konserinde sol minör tonundan seslendirebilir, aynı bayan şarkıcı eğer özel günündeyse bu ton fa#minöre dahi düşebilir. komik gelmesin bu böyle.

aynı şekilde bir erkek şarkıcı kayıtlarda mi minör okuduğu bir şarkıyı canlı performans esnasında daha pes tonlarda seslendirebilir.

daha değişik bir durum için ferhat göçer’e bakmamız lazım, ferhat göçer teknik terimlere girecek olursak tenor dediğimiz ses aralığından ekmeğini yer. ama onun albüm kayıtları biraz farklıdır, önce parçayı pes bir tondan bayacak gibi söyler akabinde double kayıt yöntemi ile aynı vokali bir üst oktavdan çığıra çığıra söyler.

bu örneklerin hepsi sadece ses genişliği ile alakalı değil, çeşitli fiziksel ve ticari sebeblerle de alakalıdır.

cem adrian dinlediğim kadarıyla şarkılarında oktav gösterisi yapmaktan başka bir artısı olmayan bir şarkıcıdır. söylediği parçalarda bir bayanın bile söylerken tedirgin olacağı tonlarda, tiz tonlarda parçalarını icra etmektedir.
merak ederim bunun ne gibi bir artısı vardır? acaba ses rengi tam belirgin olmayan bir şarkıcı mıdır? yorum eksikliğini örtmek için bu tarz oktav gösterilerine mi girmektedir?

bu soruların cevabını zaman içerisinde koyduğu ürünlerle yine kendisi verecektir.

sadece dinleyici olarak konuşmak gerekirse, ben cem adrian’ın (kloratür olsun lirik olsun dramatik olsun) soprano gibi şarkı söylemesine katlanamıyorum.
hem ben soprano dinlemek istesem gider sertap dinlerim, oktavlara çıkmak ve o oktavlarda sığ nağmeler yapmak isteyen tenordan çakma bir erkek sopranoyu! neden dinleyeyim?
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol