türkiye de avukat olmak

kemikli zargana
türkiyede yapılabilecek en zor zanaattir... avukatlık kentli mesleğidir... maalesef güzel ülkem kentlileşemediğinden veya çarpık kentleştiğinden avukatlık mesleğide aynı ölçüde çarpık gelişmiştir, bunun yanında avukata bakış açısı da maalesef çok çarpık bir gelişme içindedir... avukat olmak biraz da kendini savunmak ve kendini kullandırmamaktır işte size benden ipuçları

avukat kullanma rehberi

• sorununuz hukukî olsun veya olmasin bize her yer ve saatte danisabilirsiniz.
• her birimiz milyonlarca kanun maddesini, hatta yonetmelikleri ezbere biliriz.
• biz uyumayiz, aile duzenimiz yoktur. o nedenle bizi haftanin her gun ve saatinde aramaktan cekinmeyin. neresi olursa atlar geliriz.
• her ne kadar turkiye barolar birligi tarafindan “danisma ucrete tabidir” denilse de inanmayin. doktorlarin muayene ucretini mutlaka odeyiniz ama bizim, yillarin bilgi birikimine dayanarak da olsa, sadece iki cumle kurmak icin para almamiz, hele ki falanca dostumuzun gondermis oldugu sizden hic mumkun degildir.
• dava masraflarini cebimizden yapariz. siz bir de bunu dert etmeyin. allahin avukatlara ozel olarak para gonderdigini hepiniz biliyorsunuz. turkiye’de allah bu yardimi baska hicbir meslek mensubuna yapmaz.
• dava harclarinin yuksek olmasi durumunda, bilirkisi ucretini fahis buldugunuzda yine bize kizip soylenebilirsiniz. cunku yasama organindakiler isi bize biraktigindan bunlari biz belirliyoruz.
• dava asamasinda biz avukatiniz olsak bile, mutlaka bildiginiz tum avukat, emekli hâkim, zabit katibi ve hatta basindan buna benzer bir dava gecmis olan tum dostlariniza ve bakkala danisip bize iletin. onlarin fikirleri bizim icin cok onemli. nasil olsa isinizi bedava yaptigimiz icin hic olmazsa hukukî bilgileri alalim sizden.
• isin baslangicinda, size davanizin kazanilmasinin cok zor oldugunu, hatta haksiz oldugunuzu soylemis olsak bile, dava kaybedildiginde bu gene de sadece bizim sucumuzdur.
• siz adam oldurmus olabilirsiniz, ama beraat karari alamayan avukat hatalidir.
• bosanma davaniza bakiyorsak eger, bizi saat basi arayip konu ile ilgili veya ilgisiz son gelismeleri lutfen bildirin. kayinvalidenizin gorumcenize dedikleri, sabahi beklemeyecek kadar acildir bizim icin.
• davanizin uzamasi konusu, hâkim degisikligi, bilirkisinin raporunu gec vermesi, durusma tarihinin uzun aralarla verilmesinden kaynaklansa da iktidari ele gecirip bunlari duzeltmedigimiz icin yine bizim sucumuzdur.
• davaniza bakan hâkimi veya savciyi taniyan bir yakininiz var ise mutlaka onu devreye sokun, boylece probleminizi avukatsiz cozebilirsiniz. zaten hâkim ve savcilar da sizden bunu beklerler ve bu cok hoslarina giden bir yoldur.
• davanizda gostereceginiz taniklarin ne bildiginin bir onemi yoktur. biz onlara ne diyeceklerini ogretiriz, isimiz bu. eger durusmada tanik dilediginiz gibi ifade vermemis ise, biz isimizi yapamamisiz demektir.
• bir borcunuz dolayisiyla hakkinizda icra takibi yapilmissa bunun tek sorumlusu alacaklinizin avukatidir. bu avukat evinize veya is yerinize hacze geldiginde ona dilediginizi yapma hakkiniz vardir. kufur edin tehdit edin, dovun hatta oldurun… iste bu konuda ozgurluklerin en genisine sahipsinizdir.
• karsi tarafin avukati, artik meslekdasimiz degil bizim dusmanimizdir, adliye koridorunda onunla sohbet ediyorsak, bu aslinda iki yakin arkadas (belki de sinif arkadasi) olmamizin degil, sizi satmis oldugumuzun bir gostergesidir.
• turkiye’de davalara amerikan filmlerinde goruldugu gibi bakilabilir. avukatiniz uzun uzun savunma yapmiyorsa, taniklara kendisi sorular sorup onlarin yalanlarini ortaya cikartamiyorsa bunu onun beceriksizligine verin. hatta bu avukat durusmaya tam olarak saat kacta girilecegini bile bilmez, sizi durusma kapisinda bekletirse onu azledip tazminat isteyin.
• yemin ederken filmlerde gordugunuz gibi sag elinizi kaldirmayi sakin unutmayin. biz de bunu hukuk fakultesinde ogrenemedik, usa filmlerinden ogrendik zaten.
• sizin isinizi yaparken tek amacimiz adalet, daha dogrusu sizin icin adalettir; bize para teklif etmenize gerek yoktur; biz baska islerden kazaniriz nasil olsa… hatta bizi size tavsiye eden ortak dostumuz, suphesiz size bizim ucretsiz avukatlik yaptigimizi soylemistir. hatta isterseniz oglene dogru gelin de size yemek ismarlayalim.
• bize bir sey sormak isterseniz zahmet edip, yol parasi harcayip gelmenize gerek yok; cep telefonundan bir sinyal verip kapatin, eger numaraniz bizim telefonumuzda gorunurse hemen sizi arariz ve yarim saatte tum sorularinizin yanitini alirsiniz. boylece bedava is yaptirdiginiz aile dostu avukatin isi savsaklayip savsaklamadigini da bedavadan ogrenmis olursunuz.
• avukata pesin para vermenize gerek yok diye daha once soylemistik. sizinle ucret sozlesmesi yapmak isteyen avukattan hic cekinmeyin imzalayin. hicbir avukat kendi alacagini tahsil edemedigi gibi bu isi verebilecegi bedava avukat da bulamayacagindan paraniz cebinizde kalir.
bu rehber bir baş ucu rehberidir... yılların birikimi ve meslektaşlarımızın anlatımı ile olgunlaşmıştır...
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol