almanya da türkçe yasağı

xerxes
bugun yani 29.1.2006 tarihli sabah gazetesinde okudugum bir haber. evvela okuyalim.

turkce konusan bahce supursun

bu da berlin kriteri! almanya basbakani merkel’in partisi, okulda anadil konusmayana "supurge cezasi" verilmesini tartisiyor....

turkiye’ye her firsatta ozgurlukten bahseden ab’den cifte standart... once hollandali bir bakan sokaklarda anadil zorunlulugu istedi. ardindan almanya’da bir okul bu uygulamayi resmen baslatti.

saka degil! teklifi yapan merkel’in egitim uzmani
almanlar bununla da yetinmedi. basbakan merkel’in partisinin egitim uzmani bild gazetesine soyle konustu: "okullarda herkes almanca konusmali. derste, teneffuste, okul gezilerinde... turkce konusana okul bahcesini supurme cezasi verilmeli..."

"supurge cezasi gelirse turkler sokaga dokulur"
skandal teklif ulkedeki turkler’i ayaklandirdi. ap milletvekili ozdemir "ceza sacma"; turk toplumu baskani kolat "protesto eylemleri yapariz. tepkimiz sert olur"; merkel’in partisinden yigit ise "sessiz kalmayiz" dedi.

turkce konusana ceza

okullarda anadil yasaginin kucuk capli uygulamaya gectigi almanya’da, iktidardaki cdu’nun bir uyesinden turkler’i ayaga kaldiran teklif: turkce konusan ogrenciler ceza olarak okulu supursun.

almanya’da buyuk tepki goren "okullarda ders disinda bile almanca" zorunlulugu skandala donusuyor. ilk olarak baskent berlin’de bir okulda baslayan uygulamanin yankilari gecmeden simdi de basbakan angela merkel’in partisinden "turkce konusan ogrencilere okul bahcesini supurme cezasi" onerisi geldi. hiristiyan demokrat birlik partili (cdu) egitim uzmani politikaci robert heinemann, "okulda teneffuslerde bile almanca zorunlulugu dogru bir karar. uymayan ogrenciler cezalandirilmali. turkce konusana okul bahcesi supurme cezasi verilmeli" dedi.

’entegrasyon sart’
bu oneriye cdu’nun koalisyon ortagi hiristiyan sosyal birlik partisi (csu) milletvekili andreas scheuer’in dedestek vermesi, "ayrimcilik, irkcilik" tartismasini alevlendirdi. "entegrasyon dille baslar. bu yuzden okullarda anadil yasagina katiliyorum. yabanci ogrenciler buna uymazsa okul tarafindan cezalandirilmali" diye konustu. anadil yasagini ilk uygulayan herbert-hoover ortaokulu muduru jutta steinkamp, karariyla ilgili tepkilere "alinan karar bir gorev. almanca konusma zorunlulugunu aldik cunku ogrencilerimizin almanca anlamadigini fark ettik" cevabini verdi. baden-wurttemberg eyaletinde alman vatandasligina gecmek isteyen yabancilara vicdan testi yapilmasi karari sonrasi "supurge cezasi" onerisinin ulkede fransa’daki varos isyani benzeri olaylara yol acilmasindan korkuluyor.

yorumumuz:

elin almanyasi turkce’yi yasaklamak, oradaki turklerin varligini yok etmek icin neler yapiyor, biz yabanci dille egitimi memlekete yaymak icin turlu turlu saklabanliklar yapiyoruz. zaten biz gavur boku yiye yiye bu hale geldik. yapismisiz yabanci dille egitimin kicina, bu hale gelmisiz.

iste avrupa ile bizim aramizdaki fark bu.

anlayana...
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol