askeri yüksek idare mahkemesi

ya basta viva zapatista
askeri kişileri ilgilendiren ve askeri hizmete ilişkin idari eylem ve işlemlerdendoğan uyuşmazlıkların ilk ve son derece mahkemesi olarak yargı denetimini ve yasalarla belirlenen görevleri yapan, bağımsız yüksek mahkemedir; askeri danıştay’da denilebilir.

askeri yargıtay gibi dünyada olmayan ve karışıklıklara sıkça yol açan mahkemedir.yargı erkinin ikiliğini doğurmakla eleştirilmektedir.
ozee
askerî yüksek idare mahkemesi 4.7.1972 tarih ve 1602 sayılı kanunla kurulmuş, türk milleti adina askerî olmayan makamlarca tesis edilmiş olsa bile, askeri kişileri ilgilendiren ve askerî hizmete ilişkin idarî işlem ve eylemlerden dogan uyuşmazliklarin ilk ve son derece mahkemesi olarak yargı denetimini ve diger kanunlarda gösterilen görevleri yapan bir yüksek mahkemedir. (anayasa m.157 ve 1602 s.k. m.20)askerî yüksek idare mahkemesinde, asker kişileri ilgilendiren ve askerî hizmete ilişkin idarî eylem ve işlemlerden doğan iptal ve tam yargı davalarina bakilir. suç ve ceza ile ilgili davalara bu mahkemede bakilmaz.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol