abd askerleri nin itirafları

greyfurt
abd’de yayımlanan nation dergisi’nin, irak’ta savaşmış 50 amerikan askeriyle görüşerek hazırladığı sarsıcı röportaj dizisidir. zalimlikte sınır tanımayan zihniyetin utanmadan insan hakları ve demokrasi savunuculuğu rollerine bürünmesi ise ayrı bir ızdırap sebebidir.

not: amerika’da yayımlandığı halde böyle bir haberi cesurca hazırlayan dergiye imrenmemek elde değil. keşke bizdede böyle tarafsızca çalışan yayınlar olsa.

önemli ön not:aşağıda yazılanlar cok can sikabilir. moral durumundan emin olmayanlar okumasınlar.

teğmen bardy van engelen: oradaki kanı şudur: bir iraklı ölü, yeni bir iraklı ölüdür. ne olmuş yani?

çavuş josh middleton: ingilizce bilmiyor ve esmerlerse, insan olmadıklarına inanırdık. istediğimizi yapabilirdik yani.

çavuş aidan delgado: iraklı mahkûmların cesetleri kamyonda duruyordu. biri ceset torbasını açıp başına ateş etti. bir asker, eline kaşık aldı ve adamın beynini çıkardı. yiyormuş gibi yaparak gülümseyip fotoğraf çektirdi. üstüne "bu pislikle resmimi çekin. seni gerçekten s...tiler değil mi?" dedi. iğrençti.

gözcü joe hatcher: yanlışlıkla öldürdüğümüz sivillerin yanlarına kalaşnikof ak47 silahları bırakıyorduk ki bizimle çatışmaya girip öldükleri sanılsın... bazen bomba için kazıyormuş gibi göstermek için kürek bile gömdük.

çavuş kelly dougherty: konvoya verilen tek emir asla durmamasıdır. önümüze 3 eşeğiyle yürüyen bir çocuk çıktı. 10 yaşındaydı. hiç durmadan çocuğu ve 3 eşeğini dümdüz ettik.

piyade teğmen jonathan morgenstein: her bir öldürülen siville ilgili olarak soruşturma açamazsınız, çünkü o kadar çok ölüyorlar ki bununla zaman kaybedersiniz.

birinci çavuş perry jeffries: biz amerikalılar "dur" demek için parmaklarımız yukarı bakar şekilde elimizi kaldırır ve sallarız. iraklılar içinse bu "merhaba, gel" demek. biz kontrol noktalarında dur dedikçe onlar bize doğru geliyorlar. sonra bir bakıyorsunuz ki askerler hamile kadınları vurmaya başlıyor...

uzman çavuş patrick resta: irak’a gelişimizden bu yana "uyarı ateşi" yoktur şeklinde eğitildik. onları yaralamak veya canlı ele geçirmek yerine öldürmemiz istendi hep.

teğmen morgenstein: ailesiyle çatışma hattında kalan bir adamın frenleri patladı. ateş ettik, adam paramparça oldu...

kaynak:"http://www.haber7.com/haber.php?haber_id=255542"

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol