88 mm flak cannon

greyfurt
2. dünya savaşının en nam salmış silahlarındandır. müttefikleri deyim yerindeyse meletmiştir. ((bkz: kodumu oturtmak))

ilk üretim amacı uçaksavar silahı olarak kullanılmasıdır. ancak rommel bu seri ve etkin silahı tanklara karşı kullanmış ve efsane doğmuştur. (erwin rommel uçaksavarları tanklara karşı kullanan ilk generaldir.)

yarı otomatiktir. uçaksavar olması sebebiyle yüksek açılı atış yapabildiğinden sutre gerisine de atış yapabilmektedir. (çanakkale savaşında sutre gerisine atış yapmak için organize edilen sahra toplarımızı hatırlayın. zaten o savaştada alman topçu subaylarının çok büyük katkısı ve osmanlı topçu birlikleri organizasyonuna direk katkıları vardır.-hatta alman topçu subaylarının bu katkısı ve müttefik olmamız sebebiyle 1930’lu yıllara kadar çanakkale zaferi almanyada da kutlanmaktaymış)

müttefik tanklarını tekmelenmiş teneke kutu haline getiren bu silah, ruslara karşıda kullanılmış, gerek şok saldırılara karşı sergilediği müthiş atış desteği, gerekse kolay nakledilebilir oluşu sebebiyle kısa zamanda alman ordusunun vazgeçilmezi olmuştur. (t-34 katili)

en son versiyonu dakikada 20-25 mermi atabilen ve 1000 metreden 200 mm zırhı delebilen bir canavardır. müttefikler yanına ağır kayıp vermeden yaklaşamadıkları bu silahı ancak yeri belli olduğunda uzun menzilli topçu desteği ile yokedebilmişlerdir. (hele fransa civarında, şimdi adını hatırlamadığım bir ingiliz taaruzu vardırki...kıyım, kıyım.)

omaha beach’te sadece 6 adet 88 mm top amerikan generallerini ağlatacak kıvama getirmiştir. (direniş kırıldıktan sonra ele geçirilen bu 6 top, askere moral vermek için yakılmıştır)

tiger tanklarda ana savaş silahı olarak kullanıldığını söylemem sanırım yeterli olacaktır. (tiger efsanesinin bir diğer yüzüde bu toptur)
greyfurt
yıllar sonra öğrendiğim birşey aslında bütün herşeyi açıkladı. ben bu efsane silahı bir tesadüf ve rommel’in dehası olarak biliyordum (ve genelde böyle aktarılır. müttefiklere göre her şey tesadüf yada bir kaç kişinin kahramanlığıdır)

almanlar 1. dünya savaşında ağır anlaşmalara imza attılar. bu anlaşmaların bazı hükümleride elbette silahsızlanmayla ilgiliydi. alman mühendisleride top olarak kullanılabilecek bir uçaksavar olarak yapmışlar ve bu alet almanların envanterinde uçaksavar olarak gözüktüğünden bir şüphe doğurmamış. tabi ki afrika seferine kadar...

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol