bence diyen en büyük cahildir

su hayat bitsede gitsek
imam ı azam ebu hanefiye ait olan sozdur.olayların olusumlarını kendince,bence ile dusunen insanı anlatır.mesela bir fizikçi siyasi,kişisel inancı ile arastırma yapar ise hatanın en buyugunu yapacaktır.gene bir doktor,yok evrim teorisine gore boyle olması gerekiyordu,yok boyle yaratılmıs olması gerekir, ozaman boyle yapılması gerekir seklinde dusunmesi ile olusan ölümün sebebinide acıklayan soz. meydana gelecek/gelmiş olumden malesef kimse onu sorumlu tutmaz.
darklord
bugüne dek duyduğum en saçma özlü sözlerden bir tanesi. neymiş efendim "bence" demek cahillik imiş! ne alaka ulan insanların kendi fikirleri, kendi tercihleri olacak. insan düşünebilen tek varlık ise nedir bu cümlenin anlamı. be bu imam mıdır azammıdır nedir bilmiyorum kendisini ama ona aşık veyselin bir sözü ile cevap vereyim.
"koyun kurt ile gezerdi fikir başka başka olmasa" ne güzel demiş üstad aşık veysel. başkalarının hazırladığı kalıp fikirler ile düşünmek hayvan olmak, düşünmemek, irdelememek demektir. koyun olmak demektir..
su hayat bitsede gitsek
kişinin olaylar,cevresi hakkında kendi inancı ile hukum vermesi.inanc kişinin kendisini baglayacagı için yaptıgı işin içerisinde ınancının yeri olmadıgını zeka sahibi her insan anlayacaktır.eger ucması için bir arac yapacaksanız kafanıza,inancınıza,bence boyle olmalılara gore degil,aerodinamik kanunlarına,ucabilecek malzeme arastırmasına,amaca uygun biçime gore tasarımlama yapılacaktır.kurt ile kuzunu fikri olmasının bir onemı yoktur.dogaları geregi,kurt arar kuzu kacar.eger bir kuzunun pencesi,üç tona yakın cene kuvveti olsa karnını doyurmak için kurt yese degil ayrı ayrı gezmek kurta sah damarı kadar yakın olmak için gezerdi.kurtun kuzudan ayrı olması fikirden degil bogaz ile can derdinden dir.asık veyselin sartlı refleks hakkında bilgisi olmaması ve bu sozu ile kendince bir olayı anlatmasından haric,gunumuzde kopekler ile kedilerin yanyana var oldugu,hatta annelik yaptıgı gorulmektedir.
(bkz: pavlov deneyi).
elma sekeriiii
ya böyle bir saçma kalıp olamaz.

bence dersen, cahil olursun çünkü egolarına teslim olursun falan...
evet "bence" diyen cok insan vardır, bunların yarısı da "bence" derken kendini ortaya atmayı seven tiplerdir. bu tiplere bsg sana fikrini soran olmadı dedikten sonra...

bunun dı$ında kalan insanlar, birinin fikrini beyanından sonra kendi fikirlerini belirtmek üzere, hani fikri geli$tirmek adına, brain storming yapıp mal gibi bakınmamak adına,
"bence..." ile ba$layan cümle kuracaktır, bundan daha normali nedir?

bence degil de sence diye mi ba$layacaktır.

yok ebesinin .. ali sami!
superkahraman
belli durumlarda hakkını vermek gereken "laf"

bence durum şöyle gerçekleşmekte. genelde insanlar bu kalıbı konu hakkındaki genel toplum bilincini bir adım öteye taşımak için değil, konu hakkında en ufak bir fikir sahibi olmadıkları için doğal referans olarak kendilerini göstermek için kullanırlar.

bir örnekle açıklamak gerekirse;
"abi gmc nin terminator salvation ı, cameron un judgement day evrenini yerlebir etmiş, etraf mad max çöplüğüne dönmüş. ama bi yandan you could be mine ı tekrar duymak iyiydi"

diyemeyen kişi doğal olarak...

"abi bence super filmdi ya, adamlar yapmış, arnold falan..."

kalıbını istemeden de olsa kullanacaktır.
nickten yana sansim yok
google’da aratınca bilgi sözlük, ekşi sözlük ve sözlük marmara dışında hiçbir sitede rastlamadım böyle bir söze. yani bu sözün imam-ı azam’a ait olduğuna dair kesin bir şey söylenemez. ama diyelim ki bu söz imam-ı azam’a ait olmuş olsun; o zaman da imam-ı azam bu sözü bilimle uğraşanlar için söylemiş olabilir. zira bilimde bir olayın ’bence’si-’sence’si olamaz; ancak konu hakkında kişilerin hipotezleri vardır ve bu, kanıtlandığı sürece değerlidir.

şimdi yukarıda yazdığım paragraf ’bence’dir. çünkü benim yorumumdur. yorum=bence’dir. bu yüzden sözün doğru anlaşılabilmesi için söz şöyle olmalıdır: bilimde bence diyen en büyük cahildir.
simplist
kendince bir fikre veya hükme varmış olup, "bence"sini tek ve mutlak doğru kabul ederek diğer görüşlere ve fikirlere kendisini tümüyle kapatmış olan kişilerden bahseden sözdür.
cehaletin en kötüsü bilmemekten değil, yanlış bilmekten kaynaklanır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol