antalya il sınırları alanya ilçesi yakınlarındaki antik kent.
syedra, alanyanın 20 kilometre doğusundadır. alanya arkeoloji müzesinin yaptığı kazı çalışmaları sonunda kent tarihinin m.ö. 7. yüzyıla kadar uzandığı sanılmaktadır. varlığını 13. yüzyıla kadar sürdüren kente, halen ayakta olan anıtsal kapıdan girilmektedir. kentin çevresi surlarla çevrilidir. doğal su kaynaklarından beslenen ve içi sıvalı su sarnıçları antik çağdan günümüze kalan yapılar arasındadır. kent içindeki bir mağarada kayaya oyulmuş, nişin çevresi freskolarla süslü bölümün dinsel amaçla kullanıldığı saptanmıştır. mağara, vaftiz mağarası adıyla anılmaktadır. kentin doğusunda görkemli bir hamam kalıntısı vardır. hamamın zemininde yer yer mozaik süslemeler görülmektedir.
geniş bir alana yayılan kentin güneydoğusunda 10 metre genişliğinde 250 metre uzunluğunda sütunlu cadde uzanmaktadır. caddenin kuzeyinin gölge sağlamak için sütunların taşıdığı ahşap bir çatı ile kaplı olduğu, güneyinin ise taş döşemeli açık yol şeklinde düzenlendiği anlaşılmıştır. sportif oyun ve yarışmalarla ilgili bilgiler içeren çok sayıda yazıt kalıntısından kentin antik çağın bölgedeki önemli spor merkezlerinden biri olduğunu göstermektedir. kentin öteki mekanları arasında tapınak, tiyatro, akropol, nekropol, agora ve konut kalıntıları sayılabilir. roma imparatoru septimus severusun isadan sonra 194 yılında kente gönderdiği teşekkür mektubundan hazırlanan yazıt alanya müzesinde sergilenmektedir. imparator, kente saldıran haydutlar ve dinsizlere karşı direnen syedra halkını kutlamaktadır.
ören yerine giriş ücretsizdir. karayolunun bittiği yerden sonra 1 kilometre kadar yürümek gerekir. makiliklerle kaplı arazide tepeye doğru çıkıldıkça akdeniz ve alanya kalesi tüm güzelliği ile kendini gösterir.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?