petkim

independence
türkiye’de petrokimya sanayinin kurulması fikri i. beş yıllık plan döneminin başlangıcı olan 1962 yılında benimsenmiş, yapılan etüd ve araştırmalar sonucunda petkim petrokimya a.ş. 03.04.1965 tarihinde tpao öncülüğünde kurulmuştur.

petkim, yarımca kompleksinde 1970 yılında, önce 5 fabrikayı işletmeye açmış daha sonraları da diğer fabrikalar bunu takip etmiştir. hızla artan talebi karşılamak için, fabrikalarda % 100’lere varan tevsilere girişilmişse de karşılanamayan talep karşısında, iii. beş yıllık kalkınma planı döneminde petkim’in ikinci kompleksinin aliağa’da kurulması kararlaştırılmıştır.

aliağa kompleksi projelendirildiği yıllardaki mevcut en ileri teknolojiler ve optimum kapasitelere sahip olarak kurulmuş ve 1985 yılında işletmeye alınmıştır.

üretimin ilk yıllarında büyük bir ihraç potansiyeli öngörülmüşken 1985 yılından itibaren yurtiçi talebindeki hızlı artış nedeniyle petkim’in ihracatı giderek düşme göstermiştir.


türkiye’de petrokimyasal ürünlerin, özellikle termoplastiklerin talep artış hızı dünya ortalamasının en az iki katıdır. ancak buna rağmen ülkemizde kişi başına termoplastik tüketimi gelişmiş ülkelerin çok gerisinde kalmaktadır. plastik talebindeki artış hızının gsmh artış hızına oranı dünya ortalamasının çok üzerindedir. plastik talep artış hızı genel ekonomik büyümenin çok üzerindedir.

petkim 28.5.1986 gün, 3291 sayılı kanunun 13. maddesindeki hükme istinaden 11.9.1987 gün ve 87/12184 sayılı bakanlar kurulu kararı ile özelleştirme kapsamına alınmıştır.


halka açık bir şirket olan petkim, özelleştirme ile ilgili çalışmalarını sürdürmekte olup ekonomik ömrünü tamamlayan yarımca kompleksi’nin tüpraş türkiye petrol rafinerileri a.ş.’ne satışı 2001 yılında gerçekleşmiştir.

petkim, 1998 yılında başlamış olduğu kapasite artırıcı tevsi yatırımlarını sürdürmektedir. 2003 yılında, planlanan yatırımların tamamlanması ile 400 milyon dolarlık yatırım yapılmış olacaktır. kapasite artırıcı yatırımlar çerçevesinde, üretim kapasitesinin, etilen fabrikasında 120.000 ton/yıl, alçak yoğunluk polietilen fabrikasında 120.000 ton/yıl, polipropilen fabrikasında 64.000 ton/yıl artırılması için yapılan yatırımlar ile aromatikler fabrikasında kapasite kullanımı ve paraksilen ürün safiyetini artırmaya yönelik iyileştirme çalışmaları 2005 yılında tamamlanmıştır.

ülkemizin en gözde şirketlerinden olan petkim, 50’yi aşan petrokimyasal ürün yelpazesiyle bugün sanayimizin vazgeçilmez bir hammadde üreticisi durumundadır. petkim ’in ürettiği hammaddelerden plastikler ve sentetik kauçuklar; inşaat, tarım, otomotiv, elektrik, elektronik, ambalaj sektörlerinin önemli girdileridir. sentetik elyaflar ise tekstil sektöründe kullanılmaktadır. ayrıca, ilaç, boya, deterjan, kozmetik gibi birçok sanayi için girdi üretilmektedir.

petkim yılda 3.2 milyon ton brüt üretim gerçekleştirmesinin yanında insana saygılı, çevreye duyarlı üretim teknolojisiyle ve kültürel, sosyal, ekonomik yaşamımıza yaptığı katkılarla yurdumuzun gurur kaynağıdır.

http://www.petkim.com.tr/petkim/index.jsp?git=ozet&go=232
terso
bugün itibariyle akp hükümetinin ,yahudi ve ermenilere peşkeş çektiği ,ulusal ekonominin can damarı kuruluşlardan biri...
nihilist
senelik cirosunun altında bir fiyat ile ozellestirilen kamu kurulusu; ha biz sasırdık mı? elbetteki hayır; zmanında aynı hukumet turk telekom’u da aynı sekilde ozellestirmemis miydi? hımm neyse hadi oy vermeye devam birikme yapmadan teker teker verin oyunuzu, hadi bakyım...

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol