balkan harbi fedâi ve şehitlerinden.
yaptığı hizmetle târihe geçen, şehit düştüğü tepeye adını vererek unutulmazlar arasına giren kâmil efendi, aslen bulgaristan’ın lofça kasabasındandır. doğumu hakkında kesin bir bilgi yoktur. dînine bağlı bir âileye mensup olan kâmil efendi, 93 harbi diye târihlere geçen 1876-1877 rus harbi sonrasında anadolu’ya gelmiş ve bursa’ya yerleşmiştir.
çocukluğunda iyi bir terbiye alan kâmil efendi, askerî okulları bitirerek subay oldu. osmanlı devletini idâre edenlerin akıl almaz gafletleri sonucunda girilen balkan harbine iştirak etti. edirne’nin düşmesi, çatalca’ya kadar bulgarların gelmesi sonucunda birliklerin geri çekilmesi esnâsında genç bir subay olarak büyük hizmetleri görüldü. istanbul işgal tehlikesiyle karşı karşıyaydı. çatalca yakınlarındaki köprü düşünce, düşman birliklerinin harekâtı kolaylaşacaktı. bu sebepten o bölgeyi müdâfaa eden komutan, bu köprünün tahrip edilmesi için gönüllü subay aradı. vatan sevgisi ve şehit olma arzusuyla yanan kâmil efendi, bir arkadaşıyla berâber bu kutsal vazifeye tâlip oldu.
tahrip kalıpları ve fedâkâr bir arkadaşıyla hemen vazifeye koşan kâmil efendi, köprüyü havaya uçurdu. bu esnâda, arkadaşıyla birlikte çok arzu ettikleri şehitliğe de ulaştılar.
kâmil efendi şehit olduktan sonra, hadımköy-yassıören yolunun akpınar mevkiinde, yolun sol tarafındaki bir tepe üzerine gömüldü. bu tepe haritalarda da şehit kâmil tepesi olarak geçmektedir.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?