mukaddes kavramlara kufreden zihniyet

0 /
darklord
mukaddes kavramlara kufreden zihniyet şeklinde bir başlık açıp yaygara yapmak mukaddes kavramlara kufreden zihniyet ile eş değerdedir. önce mukaddes denilen şeyin tanımını yapmak gerekmektedir. bu mukaddes denilen şey kime göre neye göre mukaddestir tek midir, sabit midir, göreceli midir onu ortaya koyup ondan sonra lölö yapmak daha elzemdir. mukaddes denilen şeyleri belirleyen kimdir kime göre neye göre mukaddestir bunlar. mutlak suret ile herkese göre bir mukaddes değer ya da varlik vardir, kimine göre taştır kimine göre sopadır kimine göre islam dinidir, kimine göre meryem anadır. insanlar önce çevresindeki herkesin kendileri gibi düşünmek zorunda olmadıklarını bilmelidir. ve ayrıca darklord şu bkz ları vermekten de hiç çekinmez;
(bkz: beni tanıdılar siz kaçın)
(bkz: ayar manyaği olmak için başlık açan manyaklar)
angelus
her koyunun kendi bacağından asıldığı gerçeğini kabul eden aklı hür vicdanı hür zihniyettir. o mukaddes kavramlar ne benim küfretmemle mukadesliklerinden bişey kaybeder, ne bir başkasının onun mukadesliğini savunmasıyla yüceliğine yücelik katar, kaldı ki herkesin mukadeslik kavramı sadece kendisini bağlar zira şahsımın evinde beslemekte olduğu bir çift minik su kaplumbağsıda bana göre oldukca mukaddes varlıklardı, lakin bir tanesi intihar etmek suretiyle yaşamına son verdikten sonra hüzünlere gark olduğumu gören muhterem pederimin "siktir et lan ibneyi, su kaplumbasının soyu mu tükendi" diyip yeni bir su kaplumbası getirmesi ile hüznümün yerini taze bir sevinç almıştı. ha muhterem peder beyimin "siktir et lan ibneyi, su kaplumbasının soyu mu tükendi" demesi ile mukaddes su kaplumbamının değeri azaldı mı? katiyen. bu sadece peder beyimin problemidir, o hala son derece mukadesdir.evet.
myysteriouss
’’’ne oldu ki şimdi... sen espri yaptığını zannettin ama biz götümüzle bile gülmedik...
yada gülen aciz olduğu için güldü’’...
gayet te gülüyoruz biz,ben gülüyorum şahsen evet,espri yapıldığı zannedilmiyor espri onlar,aciz mi oldum şimdi ben tüh.yazmıyorum bir daha esprili başlıklara bir şey,ne kadar kolaymış aciz olmak..o zaman sözlükçene
aciziz acizsiniz acizler..bu mu..
capt it all
mukaddes kavramlara küfreden zihniyet, aşağılık bir zihniyettir efendim, ama lütfen devamını okuyun;
birisi benim peygamberime, inandığım değerlerime gayet ciddi bir şekilde küfrederse, o hakketen aşağılık olmuştur demektir. eğer inanmıyorsa bile, kimsenin kimseye küfür etmeye hakkı yoktur, saygı duymak zorundadır. nasıl ki ben inanan birisi olarak ne ateistlere ne materyalistlere küfretmiyor isem. üstüne saygı da duyarım, bundan hiç de gocunmam. kişisel olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki, inanan ama insani değerlerden yoksun insanlardansa, inanmayan ama insan gibi insan olan insanları tercih ederim.
tüm bunların yanında,
""azrail sen şunu yap...
sözlük bana bi şey bul allahsız...
tanrıya sorulacak soru...
sevisirken ezan okunması...""
gibi başlıkları ve bu entryleri inandığım değerlere küfür olarak algılamıyorum. yok, insanın takvası olur, bu başlıkları okumaz, entry girmez ama içerisinde "hakaret" olmadıktan sonra da bu başlıklara entrylere kimse bir şey diyemez.
ayrıca hatırlamalıyım ki, bilgi sözlük gayet demokratik bir ortamdır, inananı da olur, inanmayanı da. ben inandığım değerleri entry olarak girebilirim, kimseyi de incitmeden, kırmadan. başka her bi şeye inanan, inanmayan da kendi bildiğini entry olarak girer, tabii ki o da benim değerlerime bir saygısızlık yapmadan.
entrymin sonlarına gelirken, anlatmak istediğimi tam olarak anlatamadığımı, belki biraz da saçmaladığımı belirtir, inanan, inanmayan herkesin de gözlerinden öperim.
ayrıca;
(bkz: #285595)
saygılarımla...
goetica
pistir kakadır bu zihniyet eyvallah,amenna.peki bu mukaddes kavramlara kufreden zihniyetin inançlarını sorgulama hakkını kim kime vermi$tir?hadi o hakkı kendinde bulan ki$i sorgulamasını yaparken ki$iye ve ki$ilik haklarına saygısızlık etme hakkını nerden bulmu$tur?mukaddes kavramlara küfreden zihniyet ezikse bu zihniyetle sidik yarı$tırmaya,laf soku$turmaya,ayar vermeye çalı$ıp bunu mukaddes kavramlar adı altında onumuze sunarak prim yapmaya çalı$anlar nedir?
sorularında boğulmama neden olmu$tur bu ba$lık..
darklord
laik ve demokratik bir ülkede yaşıyoruz yerine "islam ülkesinde yaşiyoruz" söylevini ortaya atan bir takim molla zihniyetinin rahatsiz olduğu bir başka zihniyet. mukaddesliği tekeline almış evrendeki tek mukaddes değerleri islam diniyle bağdaştıran zihniyetin yine islam ile bağdaşmayan bir takım açıklamaları ile devam eden zihniyet. insan kendi fikirlerini anlatmaya çalışırken bir başkasına "davar, ezik" gibi cümleler kullanabiliyor ise işte o insan en asil duygunun müslümanıdır ve mukaddes değerlerine sahip çıkıyordur aslında bu yeterli midir? elbette değildir zira mukaddes değerlerine sahip çıkan müslümanlar cihad dedikleri inanç uğruna domuz bağı ile insanlara işkence yapıp, öldürüp evlerinin bodrumuna gömerken yine "ya allah, ya muhammed" deyip tv ekranlarinda canli bir varliğin boğazını keserken, mukaddes değerlerine sahip çıkan birisi kalkıp "davar, ezik" diyor ise yetersiz kalmıştır bu yetersizlik ne islama ne de islamin mukaddes değerlerine yeterli değildir daha fazla şey yapılmalı kan akmalıdır . peki bu mukaddes değerlerine çok sahipsin de be adam ırakta hz ali türbesi bombalanırken, filistinde kutsal topraklar yağmalanırken, bosnada kendi dinine mensup insanlar öldürülürken neredeydin demezler mi adama? derler. mevlana "ne olursan ol yine gel" demiş, sen ve senin gibi zihniyete mevlana bile "gel" demez. e mevlana gel demiyor ise ben de gel demem hatta bi siktir git çay koy derim.
4kenarli3gen
mukaddes kavram bir şeye ( din-kavram v.s. ) inanan insanlar için değerli kavramların tümüdür. örnek verecek olursak bir müslüman için miraç kandili ne kadar önemliyse , bir hristiyan için hz.isa hakkındaki hikayeler o kadar onemlidir gibi.

insan denilen varlık nedense kendi düşüncesi dışındaki yani kendi açısı dışındaki nesneleri görmez , görmek istemez ya da önemsemez, bunu aşabilmek çok büyük bir eylemdir, herkezden bunu aşması beklenemez beklenmemelidir ne mutlu aşabilene ...
goetica
en asli duygunun insanıdır bu zihniyet.en azından ki$inin kendi goru$lerini kabul edemeyip her ki$inin inancını kendisinedir gorusunu kabul edemeyip ki$ilerin inanclarına ele$tiri olarak davar,öküz,eli sikinde gezmek gibi $eyler soyleyip ardından hala mukaddes kavramlar ardına sığınan zihniyetten farkı vardır.

edit:bahsi geçen entry silinmi$..tüh..
(bkz: mukaddes diye diye kafa siken zihniyete hayır)
(bkz: mukaddes insanın kendine yakı$anı giymesidir)
(bkz: zannımca tek eksiğiniz mukaddesdi)
faten
laiklik kisvesi altında yapılan bir durumdur ..

evet turkıye cumhurıyetı bır islam ulkesı degıldır ve fıkır ozgurlugu vardır fakat fıkır ozgurlugunun sınırları tartısılmalıdır..

benım fıkır ozgurlugum bır baskasının fıkrıne saldırıya gectıgı yerde bıter ,bir baskasınınkı de benım fıkrıme ..

kımsenın fıkrı benı ılgılendırmez ,benım fıkrıme gore allah birdir ,muhammed onun elcısıdır ,benım fıkrıme gore islam dogru dındır ,buna kımse bır sey dıyemez ,sana gore hrıstıyanlıkdır dogru dın bır baskasına gore yahudılık ,eyvallah der gecerim ..

fakat benım dınımde yer alan ve benım ınandıgım meleklere kufur edılınce bu fıkır ozgurlugunu gecer ,inanca saygısızlıga girer..

ezan okurken muzıgın sesını kısmak tartısılabılır ,cunku ezan namaza cagrıdır ve haydi namaza haydi namaza ve bunun gibi anlamlara gelmektedir ,ezan ın kutsallıgı veya degıllıgı tartısılabılır fakat melekler asla ,tartısma neyse de kufur tamamen yalnıstır ,aynı sekılde budıstlerın buda sına ,hrıstıyanın kutsal ruh una da kufur etmek yanlıstır.

burada kufur edenlere ,cehenneme gıdıceksın yanıcaksın edıceksın demek bıze dusmez ,bıze dusen uyarmaktır ,uyari dikkate alınır veya alınmaz fakat bır yanlıs var ve bunun duzeltılmesı ıcın hıc degılse bır adım atmaktır..

para ile imanın kımde oldugunu allah bılır demısler ,belkı sozu gecen entrylerı yazan kısıler allah katında bızden cok ve cok kat hayırlıdardır fakat su anda yapılan ne olursa olsun yanlıstır ..

bu entrylere gulunuyor mu ve kıcdan mı gulunuyor ?

hayır ,bu entryler cıdden cok komık oluyor ve gulunuyor fakat bu haklı oldugunu gostermez ..

uyusturucu da ınsanı mutlu eder ,guldurur ,eglendırır fakat bu onu mesru kılmaz ,bu da oyle bır durum ,cok komık olmalarına ragmen mesru degıldır..

bunun bır yaptırımı olmaz ,cunku turkıye bir islam ulkesı degıl ve mahkeme buna hic bir sey demez ,dıyemez ,zaten sanal ortam ,fakat bunun ahlaki bir yaptırımı olabılır ancak ,yazanlara kesınlıkle ahlaksız dedıgım anlasılmasın ,ahlakı yaptırımdan kastım ,bir kişi rahatsız oluyorsa saygı duymak ,bir daha yapmamak olabılır ,ılla ki yazılmak ıstenıyorsa daha nazık bır dılle farklı konular yazılabılır ..

bende dını baslıklara entry giriyorum fakat cehennem replıklerıne veya baska bır yere girdiğim yazının kımseyı ıncıltmeyecegıne emın olduktan sonra yazıyorum ,bir yazıya 100 kısı guluyorsa fakat o yazı 1 kişiyi inciltiyorsa o yazının gozumde hıc bır degeri yoktur ..

yazılanlara gulsem de ,dogru bulmuyorum..
cucugamusi
demokratik ortamlari kendi ideolojileri icin kullanan ,ortamina gore fiillerden ya da kelimelerden yola cikarak vaveyla koparanlarin, karsi oldugu zihniyettir.ve biliriz ki bu vaveyla koparan zihniyet emellerine ulastiginda, demokrasiden soz etmek,mumkun olmayacaktir.
faten
mukaddes kavramlardan sozu edılen sey ,sadece ıslam dınıne gore mukaddes olan melekler ,kuran ,muhammed degıldır ..

birisi cıkıp ben atese tapıyorum benım mukaddesım o derse ,atese de kufretmeyelım demektir..

insanları zıhnıyet diye tanımlamayı sevmem ve sadece zevk olsun dıye birinin kutsal saydıgı bır seye kufredecek ınsan guruhu bulundugunu da sanmam,ortada bir yanlıs anlasılma var ve duzeltılmeli veya herkes bıldıgını okumaya devam etsin ..

ayrıca korkmaya luzum yok ,saga sola kufur etmeyınce ,bır yerlere satasmayınca demokrasiye ,cumhurıyete ,laikliğe zarar gelmez..

hangı dınde olursa olsun kufur zaten ıyı bır sey degıl ,anayasa da birine kufur etmek zaten suc sebebi ,bunu burda dıyen ınsan neden yobaz olsun kı ?
capt it all
merak ediyorum, dindar olmanın altında ne gibi zir gizli emel olabilir? namaz kılmanın, oruç tutmanın altında ne gibi bir gizli emel olabilir? emel olabilecek tek şey, iman ile ahirete gitmek olabilir, başka da birşey olamaz! ne zannediyorsunuz? şeriat devleti kurmak mı? böyle zanneden dallamalara son sözüm; cumhuriyet rejimi bu zamanda uygulanabilecek en güzel şeriattir. ayrıca, şeriat nedir? siz şeriatı sadece el-kol kesmek mi zannediyorsunuz? eğer öyleyse yuh size! şeriatın yüzde biri bile değildir o zannettikleriniz. kaldı ki, osmanlıda sadece 2 kişinin eli kesilmiştir, yani sizin zannettiğiniz gibi her hırsızlık yapanın kolunu kesmezler! şeriat en başta islam olmaktır. bir devlet yönetim şekli değildir. şer’i olmaktır, iman hakikatleridir, dini öğütlerdir.
aslında monarşik müslüman devletlerin çoook büyük suçu var. sen peygamberin hadislerini, allahın ayetlerini götünden anla,.... neyse, susmak lazım.

ben gideyim de şu gizli emellerimi bir bir gerçekleştireyim. hemen rejimi şeriat rejimi yapayım...
redjurist
"osmalıda sadece iki kişinin eli kesilmiş fakat binlerce alevi katledilmiştir" olarak değiştirilmesi gereken entrye sahip konu başlığı.
ankakusu
efendim ozellikle baslik altinda yazilanlarin cok sert usluplu oldugunu belirtmek gerekir... once hayra vesile olmasini diledigimiz yazdiklarimiz uslubuna dikkat etmek gerekir...

cogu zaman takilanan nokta mukaddes, mukaddesat nedirdir? halbuki bana kalirsa bu baslikta kufurun ne oldugunu doldurmak gerek...

simdi tdkya bakalim kufur neymis...
1 . sövme, sövmek için söylenen söz, sövgü.
2 . din b. tanrı’nın varlığı ve birliği gibi dinin temellerinden sayılan inançları inkâr etmekmis...

bahsedilen basliklarda sovme var mi? kismen, bunlarda kime gore, neye gore olarak degismektedir...

ikinci anlamiyla ele alacak olursak eger bahse konu baslik ve entrylerde ben bu anlamda kufure pek rastlamadim hatta hic rastlamadim desem yalan olmaz...

sunu da belirtmek gerekir bahse konu entry ve basliklar tam anlamiyla, tamamiyle kufur olmasada kufure yakindir...

simdi bu baslik be entryleri tasvip etmedigimi, dogru bulmadigimi belirtmek isterim... ayrica komik olduklarini da dusunmemekteyim...

ayrica bir hatayida zannedersem mukaddesati islam, islamiyet cevresinde dusunuyor olmamizdir...
her insanin kendine gore mukaddes addettigi fikir veya her hangi bir sey vardir... bunlarin herkes tarafindan bilinmesi imkansiz gibidir... lakin oyle mukaddes seyler vardir ki bunun tartisilmasi bile ayiptir...

bunlar, her hangi bir dinin kutsallastirdiklaridir, toplumun orf ve adetleri, gelenek ve gorenekleridir...

kimseyi zorlayamayiz, zorlamamaliyiz... dileyen diledigini yazabilir... ama bu hususlarda dikkat edilmesi, sadece rica edilebilir...
nitekim bende bazen bu konularda alay etmekteyim... bazen toplumda ki, hayatta ki baskilari ve zorluklari azaltmak, yumusatmak boyle bir yontemle giderilebilir...

misal olum... olumle sakalar yapmak... tanrinin gazabi hakkinda sakalar yapmak... sadece korkumuzu tebessumle karsilamamizi saglayabilir... bu tarzda dinle dalga gecen, ki bunlar bana kalirsa bu kategoriye dahil degildir, entrylere zaten hic bir sozum yok...

sozum su ki bende dogru bulmuyorum esasinda bu tarz entry ve basliklari ama fazla ileriye gitmedikce, acik bir kufur, acik bir hakaret olmadikca toleransla karsilamak gerek...

ayrica bu tarz entrylerin panzehiri baslik acip onlari elestirmek degil onlarin tam tersi entryler girmektir...

sevgili dostum umuda esasinda iyi niyetli biridir ama ozellikle uslubuna dikkat etmesi gerek... ve bilhassa uslubundan oturu yanlis anlasildigini dusunmekteyim... bir hatasida baslik acip begenmediklerini dile getirmis olmasi gibi gozukmekte. (ki bunun da ne kadar hata oldugu tartisilir)

herkes diledigini yazabilir saygiyi yitirmedikce...
baskasinin, hatta kendisinin de mukaddes saydigi seylere haddini asan hicivler etmedikce...
sozlugun saadeti icin herkes sagduyulu olmali...
yoksa cekilmez olur sozluk, biz birbirimizi sevmedikce...







zappatista
insanların 2006 yılında kutsal kabul ettikleri şeylerin 5000 yıllık bir geçmişi vardır.bazıları yaşandığı gibi anlatılmış, bazıları ise sembolleştirilmiştir.aslında kutsal kitaplar tanrının buyrukları olduğu gibi aynı zamanda tarih kitabıdırlar.insanlar 12000 yıldır toplu halde yaşıyor,medeniyet kuruyorlar.biz bu tarihin sadece 2000 yılını biliyoruz(oda yalan yanlış).bu kadim tarihi bize anlatacak en güvenilir kaynaklardan biri de kutsal kitaplardır.bunları küçümseyip alay etmek yerine ayık kafayla okuyup,etüd etmemiz gerekir diye düşünüyorum ben.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol